Eurogroup: Επιταχύνετε με τα προαπαιτούμενα

«Η προτροπής μας προς τον Έλληνα ομόλογό μας είναι να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί και η εκταμίευση της δόση που εκκρεμεί» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ για να προσθέσει « έχει χαθεί χρόνος και πρέπει να το κερδίσουμε για να ξεκινήσουμε εγκαίρως την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup . Σημείωσε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε ότι όλα θα ολοκληρωθούν εγκαίρως .

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί τόνισε και αυτός με την σειρά του ότι είναι σημαντικό το πρόγραμμα να προχωρήσει εντός χρονοδιαγράμματος ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και μαζί οι επενδύσεις και η σταθερή ανάκαμψη που θα φέρει και περισσότερες θέσεις εργασίας . Επανέλαβε επίσης ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρσι αφού πλέον έχει φύγει από το τραπέζι το Grexit και ο διάλογος βρίσκεται στο πως η ελληνική οικονομία θα μπορέσει ξανά με βιώσιμο τρόπο να περάσει στην ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ ήταν πιο συγκεκριμένο σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας που έχουν μείνει πίσω « θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης σε θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η ενέργεια καθώς επίσης και της διαδικασίας σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» είπε τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν προχωρήσουν μόνο το ελληνικό πρόγραμμα αλλά θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη και την ταχύτερη έξοδο προς τις αγορές . Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι πέρασαν με επιτυχία το stress test του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά τόνισε ότι εκκρεμεί ακόμη η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών , κάτι που όπως είπε έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του προηγούμενου Ιουλίου.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ευχήθηκε να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε με την σειρά του ότι το σχέδιο για το χρέος έχει ήδη εγκριθεί και το επόμενο διάστημα θα περάσει και την εφαρμογή του σε συνεννόηση και με τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης . Τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο διάστημα με βάση την συμφωνία του Μαΐου.

Πιο συντηρητικός ο κ. Ντάισελμπουμ τόνισε ότι το θέμα του χρέους έχει συμφωνηθεί μεν αλλά θα προχωρήσει ουσιαστικά μετά και την νέα αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα κάνει αργότερα μέσα στο χρόνο το ΔΝΤ ώστε να εκφράσει και αυτό την άποψή σχετικά με την προετοιμασία που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή πλευρά. Τόνισε πάντως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δώσει μεγαλύτερη και αξιοπιστία στην όλη προσπάθεια.

 Ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναθεώρησης του δημοσιονομικού στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος.

Στην ερώτηση που ήταν ποια είναι η θέση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών σχετικά με την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια 10ετία που ζητά η ελληνική πλευρά να αναθεωρηθεί προς τα κάτω είπε « Η απόφαση για τους δημοσιονομικούς στόχους ελήφθη μαζί με άλλα θέματα στην συμφωνία του Μαΐου. Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μένουν σταθεροί σε αυτή την απόφαση».

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρόεδρου του Eurogroup στην δήλωση του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Τσίπρα περι Γερμανικής Ευρώπης και ανάγκης τερματισμού της συνεχούς λιτότητας η οποία τέθηκα ως αντικείμενο προς σχολιασμό στον Ολλανδό υπουργό οικονομικών

«Ο όρος λιτότητας έχει πολιτικοποιηθεί υπερβολικά» είπε για να συνεχίσει «Το θέμα είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όσες έχουν προϋπολογισμούς με αποκλίσεις να επανέλθουν εντός τροχιάς . Οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς . Με την Ελλάδα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά πράγματα» .

Στο μεταξύ πρόβλεψη ότι η Ελληνική  οικονομία θα έχει τρία συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη ανακοίνωσε στο Eurogroup o υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι  με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα και η ύφεση αν υπάρχει  θα είναι  οριακή. 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, "είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα".

Στο θέμα της εξέλιξης της  εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ενημέρωσε  τους ομολόγους  του ότι  παρά το γεγονός  ότι το δημόσιο άρχισε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

Τέλος σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους η ελληνική αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!