Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές UPD

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας, πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόκειται να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ο τραγικός απολογισμός από τις φονικές καταιγίδες είναι τέσσερις νεκροί και μία αγνοούμενη.

Στην Καλαμάτα έχασαν τη ζωή τους μια 63χρονη γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και εγκλωβίστηκε στο ημιυπόγειο διαμέρισμα που διέμενε στο χωριό Πήδημα, με αποτέλεσμα να πνιγεί από τα ορμητικά νερά που εισέβαλαν εντός του σπιτιού, καθώς και μία 80χρονη που ανασύρθηκε από πλημμυρισμένο υπόγειο.

Ακόμη ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, το οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι ο ηλικιωμένος πιθανότατα πέθανε από άλλη αιτία.

Νεκρός βρέθηκε ένας 73χρονος, στη Σκάλας Λακαωνίας στην περιοχή Βλαχιώτη.

Στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης γίνονται αναζητήσεις από σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό μιας 60χρονης που αγνοείται και για την οποία είχε δηλώσει ο σύζυγός της ότι έχασε την επαφή μαζί της.

Το αυτοκίνητο της γυναίκας βρέθηκε σε βενζινάδικο με τα αλάρμ αναμμένα, αλλά η ίδια παραμένει άφαντη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, συμμετείχαν στο κυβερνητικό κλιμάκιο (στη Μεσσηνία), για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Πλημμύρες από την πρωινή κακοκαιρία στον Πύργο

Στο μεταξύ ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στην Καλαμάτα. Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητεί να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες.

Επιπλέον, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Επιτροπή για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας αποτρέποντας μελλοντικές καταστροφές.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στον Νομό Ηλείας, αλλά και στη Λακωνία, ειδικά στην περιοχή των Μολάων. 

Εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς. Προβλήματα και στην περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς.

Το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία στην εθνική οδό Γυθείου-Σπάρτης, που είχε διακοπεί από το 24,5 έως το 26ο χιλιόμετρο, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα της Τρίτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. 

Στον Δήμο Θερμαϊκού, η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια, υπόγεια και ισόγεια.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια.

Επίσης φερτά υλικά, πέτρες και χώματα δημιούργησαν προβλήματα σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!