Στη δίνη του ισχυρότερου κυκλώνα της 10ετίας η Καραϊβική - Τρόμος και στη Φλόριντα

Ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό την τελευταία δεκαετία, ο Matthew βρίσκεται καθ’οδόν προς τη Τζαμάικα, την Αϊτή και την Κούβα, δημιουργώντας μέγιστο κίνδυνο για τις λεγόμενες πλημμύρες φλας που θα προκαλέσουν μαζικές κατολισθήσεις.



O τυφώνας Matthew εξακολουθεί να διατηρεί την κατηγορία 4 με δυνατή Wind Κλίμακα παρόμοια με αυτήν του Felix του 2007. Παρά το γεγονός ότι η ένταση της έχει πέσει κάπως σύμφωνα με τους μετεωρολόγους...



 Κινείται αργά προς τη βόρεια πλευρά στην Καραϊβική Θάλασσα με το μάτι του να αναμένεται να βρεθεί σε λίγη ώρα (απόγευμα τοπική ώρα) πάνω από το δυτικό άκρο της Αϊτής.

Ωστόσο, πριν από αυτό καταιγίδες χτυπούν ανελέητα ολόκληρη την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Τζαμάικα με σύνολο σε ποσοστά βροχοπτώσεων που φτάνουν τα 400-600 mm και είναι πιθανό σε πολλούς τομείς να αγγίξουν και τα 1000 mm αλλά σε απομονωμένες τοποθεσίες.


Ο τελευταίος τυφώνας που επηρέασε άμεσα την Αϊτή ήταν ο Tomas το 2010. Ο Tomas προκάλεσε πλημμύρες, υλικές ζημιές και κάποιες απώλειες ζωής, αν και ήταν λιγότερο έντονη καταιγίδα από ό, τι ο Matthew που αναμένεται να προσεγγίσει την ηπειρωτική χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο Matthew παραμένει ένας «μείζονος σημασίας» τυφώνας (τουλάχιστον για την κατηγορία 4), καθώς θα διασχίσει την ανατολική Κούβα και τις νότιες Μπαχάμες από τα μέσα της εβδομάδος.

Αλλά θα μπορούσε ο ισχυρότερος τυφώνας στον Ατλαντικό για σχεδόν μια δεκαετία να πλήξει επίσης την πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ;

Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα ως προς το κομμάτι του Ματθαίου που μπορεί να εισχωρήσει στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Κάποιες από τις τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι το κέντρο του τυφώνα θα μείνει offshore των ΗΠΑ, αλλά σε αυτό το στάδιο η προσέγγιση σε ξηρά, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.



Εάν η θύελλα συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, θα μπορούσε να χτυπήσει τη Φλόριντα αργότερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ο μετεωρολόγος Mike Doll της AccuWeather ξεκαθαρίζοντας: «Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια άμεση επίδραση κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμαστούν.

«Αυτή η θύελλα είναι καταστροφική» δήλωσε στο NBC. «Αν χτυπήσει και την πολιτεία μας περί τα τέλη της εβδομάδος με βάση τις προβλέψεις, θα μπορούσαμε να δούμε επιπτώσεις που δεν έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Scott.

Zougla.gr


Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!