Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του ο τυφώνας Μάθιου: Τουλάχιστον 17 οι νεκροί (videos+photos)

Ο τυφώνας Μάθιου, ο πιο ισχυρός εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, μετά το πέρασμά του από την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου προκάλεσε το θάνατο 17 ατόμων.

Μια απίστευτη, νέα τηλεόραση μόλις παρουσιάστηκε και είναι εντελώς... αόρατη.
Σάλο και θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρο το διαδίκτυο, το οποίο απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία μιας ξεδιάντροπης Βρετανίδας, έχει προκαλέσει ένα…
Όχι μόνο συναίσθημα, αλλά και… στήθος, έβγαλε μία ποπ σταρ από την Αργεντινή πάνω στη σκηνή!
Όσοι δεν το γνώρισαν πιάστηκαν στον... ύπνο. Οι υπόλοιποι συνέχισαν κανονικά την ημέρα τους...
Μπαμπάς έγινε για δεύτερη φορά ο Νίκος Αλιάγας.
Πόσο ενοχλητικός μπορεί να είναι ένας λόξιγκας που δεν φεύγει με τίποτα;
Η Κατερίνα Καινούργιου είχε μία καλεσμένη-έκπληξη! 
Από τη μέρα που απέκτησε το τρίτο της παιδί ο λογαριασμός της στο Instagram, έχει γεμίσει με υπέροχες φωτογραφίες και…

Ο Μάθιου, ο ισχυρότερος τυφώνας της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία, κατευθύνεται πλέον προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ, αφού κατέστρεψε πόλεις, αγροτικές καλλιέργειες και τουριστικά θέρετρα στην Κούβα και την Αϊτή. Οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας προετοιμάζονται μάλιστα για την άφιξή του κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απομακρύνοντας τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών.

Ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος είναι κατηγορίας 4 (με ανώτατο το 5), έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο εννέα ανθρώπων: πέντε στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

kateuthinsitifona

Σύμφωνα, δε, με τις αρχές, τουλάχιστον 17 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. 

Πέντε άνθρωποι καταπλακώθηκαν από δέντρα και άλλοι έξι παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ τρία άτομα σκοτώθηκαν στο Λεογκάν, κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, όταν ένας κοκοφοίνικας έπεσε πάνω στο σπίτι τους.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση, μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει πλήξει την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Πάντως η κατάσταση στην Αϊτή δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς, εξαιτίας των σφοδρών ανέμων που χθες Τρίτη έπνεαν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα, έχουν καταστραφεί τα δίκτυα επικοινωνίας σε πολλές περιοχές, όπως και η κύρια γέφυρα που συνδέει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τη νοτιοδυτική χερσόνησο.

Η ανησυχία για την κατάσταση στην Αϊτή είναι μεγάλη καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατοικίες μετά τον σεισμό του 2010.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κούβα Μούραντ Γουάχμπα, «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» εκτοπίστηκε εξαιτίας του τυφώνα, ενώ τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια.

«Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον σεισμό πριν από έξι χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Αϊτή είναι χώρα της Καραϊβικής που είναι πιο ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών της και της διάβρωσης του εδάφους.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στη συνέχεια τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/10) ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάθιου τώρα κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες και τις ΗΠΑ.

Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες.

Την ώρα που οι γειτονικές της πολιτείες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολλές κομητείες τους προκειμένου να αποδεσμεύσουν επιπλέον πόρους, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χάλεϊ πήρε επιπλέον μέτρα ζητώντας σήμερα την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, κάτι που αφορά 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε μάλιστα τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι «μια σοβαρή καταιγίδα».

«Μέχρι αύριο το πρωί, θα αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη Φλόριντα και ενδέχεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών (FEMA) στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κυρίως στην Αϊτή και τη Τζαμάικα, για τις οποίες έχουν ήδη αποδεσμευτεί 400.000 δολάρια έκτακτη βοήθεια. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

Ο Μάθιου, που αναμένεται όταν φτάσει στις αμερικανικές ακτές να είναι τουλάχιστον κατηγορίας 3, γεγονός που σημαίνει ότι θα πνέουν άνεμοι ταχύτητας τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, έχει ήδη σπάσει ρεκόρ.

Στις ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι εκκενώνουν τις νοτιοανατολικές ακτές, ενώ ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμαστούν για μια ενδεχομένως «καταστροφική" κακοκαιρία. Όλοι στην Πολιτεία μας πρέπει να προετοιμαστούν για ένα άμεσο πλήγμα» είπε ο Σκοτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ταλαχάσι. 

«Αν ο Μάθιου πλήξει τη Φλόριντα, η καταστροφή θα είναι τεράστια και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι», συνέχισε.

Οι άνεμοι που συνοδεύουν τον Μάθιου έχουν κοπάσει ελαφρώς, στα περίπου 193 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) να τον κατατάσσει πλέον στην 3 βαθμίδα (από 4) της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων.

Την ίδια ώρα, οι Μπαχάμες πλήττονται από το μεσημέρι από καταρρακτώδεις βροχές και ριπές ανέμου που φτάνουν σε ταχύτητα τα 205 χιλιόμετρα την ώρα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις ακτές, καθώς μπορεί να σηκωθούν μεγάλα κύματα και να τους παρασύρουν. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Νασάου, της πρωτεύουσας, έχουν ήδη κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Φίλιπ Κλότσμπαχ, ειδικό στους τυφώνες στον Ατλαντικό στο πανεπιστήμιο της πολιτείας του Κολοράντο, ο Μάθιου κατέχει το ρεκόρ μεγαλύτερης παραμονής στην κατηγορία 4-5 στην Καραϊβική.

Επίσης είναι πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια που ο Ατλαντικός πλήττεται από τυφώνα κατηγορίας 5 και ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που περνά από την Κούβα, μετά τον Άικ το 2008.

Σύμφωνα, δε, με τις αρχές, τουλάχιστον 17 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Πέντε άνθρωποι καταπλακώθηκαν από δέντρα και άλλοι έξι παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ τρία άτομα σκοτώθηκαν στο Λεογκάν, κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, όταν ένας κοκοφοίνικας έπεσε πάνω στο σπίτι τους.

Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αϊτή παραμένουν αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της κατάρρευσης μιας γέφυρας. Η πρόσβαση, μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν από το Σάββατο ή την Κυριακή. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται άμεσα βοήθεια.


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!