ΕΛΣΤΑΤ: «Διόρθωση» στην ύφεση του 2015

Μείωση 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας σε τρέχουσες τιμές το 2015, αντί της αρχικής εκτίμησης για πτώση κατά 0,9%. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ, που αναθεώρησε επί τα χείρω τα συγκεκριμένα στοιχεία, διατηρεί αμετάβλητη τη μεταβολή (-0,2%) του ΑΕΠ σε μέγεθος όγκου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση των στοιχείων για την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών του 2015, καθώς και των στοιχείων για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.

Με βάση τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, η μείωση κατά 1,3% προήλθε από τα εξής:

- Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση 1,9%, έναντι μείωσης 0,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2016 (ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,8% και της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%).

- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 10,2% έναντι μείωσης 14,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3% έναντι μείωσης 8,7% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

- Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού φέτος προβλέπεται ύφεση 0,3%, ενώ για το 2017 προβλέπεται να υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 2,7%

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!