Πλειστηριασμοί για χρέη 500€! Κουρουμπλής: Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες

- 16.300 πλειστηριασμούς ακόμη και πρώτης κατοικίας σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
- Θα αφορούν χρέη στο δημόσιο που είτε δεν εξυπηρετούνται είτε δεν έχουν ρυθμιστεί
- Στόχος η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο - Μόνο τα 600 εκατ. αφορούν χρέη μεγαλοοφειλετών
- Έρχεται... τσουνάμι πλειστηριασμών και για χρέη στις τράπεζες
- Κουρουμπλής: Οδηγία Τσίπρα να μην αγγίξουμε την πρώτη κατοικία

Περισσότεροι από 16.300 πλειστηριασμοί ακινήτων, ανάμεσά τους και πρώτες κατοικίες, προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του 2016. Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεσμεύτηκε πως καμία πρώτη κατοικία δεν θα βγει σε πλειστηριασμό για χρέη στο δημόσιο!

"Δεν θα ξαναγίνει. (...) Δεν συμφωνώ να αγγίξουμε την πρώτη κατοικία των ανθρώπων. Ούτε κατά διάνοια. Και αυτή είναι πολύ σαφής οδηγία που μου έδωσε και ο πρωθυπουργός και προς κάθε κατεύθυνση χθες. (...) Είναι σαφής η θέση του πρωθυπουργού. Δεν θα αγγίξουμε πρώτες κατοικίες ανθρώπων" τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας την Κυριακή (09.10.2016) στον RealFm.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει περισσότερους από 16.300 πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας, ακόμη και ακινήτων που προορίζονται για πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του 2016. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αφορούν σε χρέη πολιτών που δεν εξυπηρετούν ή δεν έχουν ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στο δημόσιο.

Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που θα βγουν στο "σφυρί" με τιμές πρώτης προσφοράς ακόμη και κάτω των 30.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές των ιδιοκτητών τους μπορεί να ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ! Για μικρού και μεσαίου ύψους οφειλές προς το Δημόσιο, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προτιμούν τα πιο γρήγορα και πιο «αποτελεσματικά» μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των κατασχέσεων σε καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών. Τα μέτρα αυτά υπερβαίνουν τις 750.000.

Σημειώνεται πως βάσει της νομοθεσίας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ελάχιστο ποσό οφειλής για το οποίο μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι τα 500 ευρώ. Στην πράξη όμως το μέτρο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού ακινήτου λαμβάνεται σε περίπτωση που το χρέος υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων για μεγάλα χρέη και οι κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων για τα μικρά και μεσαίου ύψους χρέη εντάθηκαν φέτος, καθώς οι εισπρακτικοί στόχοι που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι. Το συνολικό ποσό των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που επιδιώκει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο μέσω της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης φθάνει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με το Τεχνικό Μνημόνιο που καταρτίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών από το ποσό αυτό, τα 2,05 δισ. ευρώ επιδιώκεται να εισπραχθούν από οφειλέτες ποσών μικρού και μεσαίου ύψους και μόνο τα 600 εκατ. ευρώ επιδιώκεται να προκύψουν από μεγαλοοφειλέτες!

Επιπλέον, φέτος επιδιώκεται να εισπραχθεί το 23% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή αυτών που δημιουργούνται εντός του τρέχοντος έτους. Ο στόχος είσπραξης των οφειλών αυτών υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που επιδιώκουν να εισπράξουν φέτος οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ ξεπερνά τα 4,65 δισ. ευρώ! Άλλα 750 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σχεδιάζει να εισπράξει φέτος το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται και κύμα πλειστηριασμών και για χρέη στις τράπεζες! Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, έως το τέλος του 2016 είναι προγραμματισμένες 600 εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας, ενώ το 2017 οι πλειστηριασμοί θα ξεπεράσουν τις 3.000!


Πηγή: www.newsit.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!