Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η πασοκόποιηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κίνηση των 53+

Αρνητική στάση απέναντι στο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ εκφράζει η τάση των «53+», με κείμενο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο 5 του κειμένου, οι «53+» τονίζουν την αντίθεσή τους στην είσοδο στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της «πασοκοποίησης», την ώρα που το παρών στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσαν οι Οδυσσέας Βουδούρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας.

Πέραν αυτού, οι «53+» ζητούν να αποποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την ιδιοκτησία του προγράμματος, καθώς «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό πρόγραμμα», ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι προϊόν εκβιασμού, αφού «υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο».

«Η σύγκριση μνημονίων, "το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα", φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές ή ακόμη η αναφορά ότι η συμφωνία δεν εξαντλεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και το μνημόνιο είναι μέρος του δικού μας προγράμματος, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά σταδιακά μπορεί να δημιουργήσει μια στρεβλή αντίληψη, που μας αδικεί και μας εντάσσει στη λογική "όλοι ίδιοι είναι". Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι η "συμφωνία" που υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, μπορεί να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτή που ήταν έτοιμη η ΝΔ να υπογράψει, αυτό είναι γεγονός, αλλά απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, στο κείμενό τους οι «53+» αναφέρουν πως «όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε στη λογική ενός success story που είναι καταστροφική, αλλά να αναστοχαστούμε κριτικά την πορεία μας, επιμένοντας στην αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης της σχέσης μας με εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που εξακολουθούν να πλήττονται από τις συνέπειες των υφεσιακών μέτρων, όπως για παράδειγμα ασφαλιστικό- ΕΚΑΣ- άμεση φορολογία- ΕΝΦΙΑ- πλειστηριασμούς». Εκτιμούν άλλωστε ότι «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της ΝΔ, αλλά με τις δικές μας προτεραιότητες».

«Το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης»

Κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε εξάλλου από το βήμα του συνεδρίου η Κατερίνα Κνήτου, μέλος της «Πρωτοβουλίας Μελών 53+».

Μιλώντας για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι υπήρξαν κρίσιμες αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των μελών του κόμματος, και έκανε λόγο για εμφανείς αδυναμίες που προέκυψαν λόγω μετακίνησης σειράς στελεχών στην κυβέρνηση, καθώς και ελλιπή λειτουργία που δεν επιτρέπει στο μέλος του κόμματος να είναι στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η κ. Κνήτου είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κομματικές δομές που θα ενισχύουν την συλλογική λειτουργία και θα αποκλείουν παραγοντισμούς και αρχηγισμούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης επισήμανε ότι δεν πρέπει να μετατοπίζεται το κέντρο από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, προσθέτοντας «το κόμμα δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης».

Έθεσε επίσης τα ερωτήματα, πόσοι είναι ικανοποιημένοι από την τηλεοπτική παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο κόμμα και στις δομές αλληλεγγύης.

Η κ. Κνήτου κάλεσε σε θέσπιση, με απόφαση του Συνεδρίου, Κώδικα Δεοντολογίας και πρότεινε να μην είναι κανένας υποψήφιος αν δεν τηρεί τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος, είπε ότι οι τηλεοπτικές συμμετοχές (στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει να είναι ατομική υπόθεση ενός εκάστου.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!