Ο Αντόνιο Γκουτιέρες θα είναι ο επόμενος γ.γ. του ΟΗΕ -Πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς το συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε ότι θα είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπαν Κι-μουν, στις αρχές του 2017.

Σε μία σπάνια επίδειξη ενότητας, σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ, και οι 15 πρέσβεις του συμβουλίου ασφαλείας ανακοίνωσαν μετά από την έκτη ψηφοφορία ότι συμφώνησαν στην επιλογή του Γκουτιέρες, ο οποίος διετέλεσε ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επί μία δεκαετία. Η επιλογή του θα επιβεβαιωθεί με επίσημη ψηφοφορία την Πέμπτη.

«Σήμερα, μετά από την έκτη ψηφοφορία μας, έχουμε ένα ξεκάθαρο φαβορί και το όνομα αυτού είναι Αντόνιο Γκουτιέρες», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, με τους 14 ομολόγους του να στέκονται πίσω του. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσημη ψηφοφορία αύριο το πρωί και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί με επευφημίες», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη, γράφει ο Guardian. Πολλοί παρατηρητές ανέμεναν ότι η διαδικασία επιλογής θα «τραβούσε» έως τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις πάσχιζαν να προωθήσουν τους προτιμητέους υποψήφιους. Και κάποιοι πίστευαν ότι η Ρωσία, που έχει αυτή τη στιγμή την προεδρεία του συμβουλίου ασφαλείας, θα «μπλόκαρε» τον Γκουτιέρες, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι ήθελε κάποιον από την ανατολική Ευρώπη για τη θέση.

Επίσης, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ήταν καιρός μία γυναίκα να τεθεί επικεφαλής του ΟΗΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία του και υπήρχαν κάποιες ισχυρές υποψήφιες.

Το απρόοπτο τέλος της διαδικασίας είναι μία «σφαλιάρα» για την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μπήκε καθυστερημένα στην «κούρσα» την προηγούμενη εβδομάδα. Η υποψηφιότητά της διήρκεσε μόλις λίγες ημέρες, σχολιάζει ακόμη ο Guardian.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!