Οι θέσεις των Οικολόγων Πρασίνων για την διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία


Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2016


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θεωρώντας την Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κομβικής σημασίας στην ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και την έξοδο από την κρίση, συμμετέχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τις απόψεις τους στα επί μέρους ζητήματα της Παιδείας.
Πεποίθησή τους είναι, ότι η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με αναδίπλωση σε συντηρητικές αντιλήψεις, αλλά αντίθετα με την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του συνταγματικού πατριωτισμού.
Θεμελιώδη αρχή της Πολιτικής Οικολογίας αποτελεί ο πλήρης σεβασμός της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης κάθε παιδιού. Για την διασφάλιση αυτών των αρχών απαραίτητη είναι η αναπροσαρμογή του περιεχομένου μαθημάτων και δράσεων της σχολικής κοινότητας, που έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί από τις σημερινές συνθήκες και εμπεδωθεί από την ελληνική κοινωνία, την ευθύνη της οποίας φέρει αποκλειστικά η Πολιτεία.
Η άνοδος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και του ρατσισμού δίνει την ευκαιρία στο μάθημα των θρησκευτικών, να γίνει βήμα διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Στο πλαίσιο μίας πολυπολιτισμικής δημοκρατικής κοινωνίας με κοσμικό προσανατολισμό που θεωρεί την θρησκευτική πίστη ιδιωτική υπόθεση, το μάθημα το Θρησκευτικών, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εκσυγχρονιστεί στη μεθοδολογία και στο περιεχόμενο της διδασκαλίας του και να αποτελεί πεδίο μελέτης του θρησκευτικού φαινομένου μέσα από μία φιλοσοφική, ιστορική και κοινωνιολογική και όχι «ομολογιακή» προσέγγιση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η μελέτη της ορθόδοξης παράδοσης από ιστορική και πολιτισμική σκοπιά θα πρέπει επίσης να αναλύεται στο ίδιο πνεύμα προσέγγισης του μαθήματος.

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!