Συνδιοργάνωση για τον "Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους" από το ΥΜΑΘ και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών




Θεσσαλονίκη, 18/10/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών διοργάνωσαν την εορταστική εκδήλωση με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους, που έγινε στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016.  Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, χαιρέτισε την εκδήλωση και προλόγισε την κεντρική ομιλία του Προέδρου της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών - Μελενίκου, κ. Θωμά Π. Πέννα, με τίτλο: «Μακεδονικός Αγώνας - Βαλκανικοί Πόλεμοι».
Ο κ. Θωμάς Πέννας στην πενηντάλεπτη ομιλία του έδωσε μια συνοπτική εικόνα από την αφορμή έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα με τη δημιουργία της Βουλγαρικής Εξαρχίας το 1870, και αφού ανέφερε τη χρεοκοπία της Ελλάδας το 1893, την ταπεινωτική ήττα της το 1897 και το «Κρητικό Ζήτημα», κατέληξε στο ουσιαστικό τέλος του Αγώνα με τον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων, όπου ανέφερε:
«Υπάρχει η άποψη ότι η Ιστορία κάνει κύκλους και γνωρίζουμε ότι το κύρος επαναποκτάται με πολλούς τρόπους. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί βάση για την επιβίωση κάθε έθνους, όμως η μνήμη αυτή δεν πρέπει να συνίσταται μόνο σε απλή γνώση γεγονότων, πρέπει να περιλαμβάνει και κρίση σ’ αυτά».
Στη συνέχεια της εκδήλωσης η Υφυπουργός βράβευσε για την προσφορά τους τον κ. Πέννα, τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και τ. Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαο Μέρτζο και τον σημερινό Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραθανάση. 
Στην εισήγησή της η Υφυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:
«Αντιμετωπίζω τη σημερινή εκδήλωση με ιδιαίτερη ευαισθησία, όχι μόνο γιατί αναφέρεται στο Μακεδονικό Αγώνα, που αποτέλεσε σταθμό στις ιστορικές εξελίξεις του τόπου μας, αλλά και για έναν άλλο, εξίσου σημαντικό λόγο, που έχει άμεση σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτές μας επιβάλλουν να μη περιοριζόμαστε μόνο σε εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής στους ήρωές μας, αλλά και να αντλούμε πολύτιμα συμπεράσματα από την πλούσια ιστορική εμπειρία που μας προσφέρουν. [...] Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ανάλογες προκλήσεις και σχεδιασμούς που γίνονται σε βάρος μας. Δεν είναι μόνο η προσπάθεια προσεταιρισμού της ονομασίας ‘Μακεδονία’, που τοποθετημένη στο πλαίσιο που σας ανέφερα αποκαλύπτει τον πραγματικό σκοπό της. Καλούμαστε επίσης να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε σχεδιασμούς και βλέψεις που γίνονται σε βάρος της Ελλάδας, στο πεδίο αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών...»
*Συνημμένα τα κείμενα του χαιρετισμού της κας Κόλλια-Τσαρουχά και της κεντρικής ομιλίας του κ. Πέννα.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!