Δήμος Παύλου Μελά: Εγκαινιάστηκε το νέο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στην Πολίχνη


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –

Δήμος Παύλου Μελά: Εγκαινιάστηκε το νέο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στην Πολίχνη

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:00, τα εγκαίνια της νέας δομής Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.) Πολίχνης, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Ο νέος καλαίσθητος χώρος είναι ιδιοκτησία του Δήμου Παύλου Μελά και βρίσκεται στην οδό Ολυμπιονίκη Ν. Καρυπίδη της Δημοτικής Κοινότητας Πολίχνης, ενώ έχει τεθεί υπό την αρμοδιότητα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ».
Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Πατσάνη, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και τον π. Στυλιανό Αναστασόπουλο από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα Πολίχνης. Στην τελετή παρέστησαν όλοι οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Παύλου Μελά, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι , μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων, ενώ συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με την «Ένωση Κεντρώων», κ. Ιωάννης Σαρίδης. Το catering της εκδήλωσης ανέλαβαν για ακόμη μια φορά τα ζαχαροπλαστεία «Βασίλης» και το ψητοπωλείο «Ζυγός».
Χαιρετίζοντας το σπουδαίο αυτό έργο, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε τη σημασία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στην καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρία και στους γονείς τους, ενώ ανέφερε τα εξής: «Η νέα δομή που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί προσφορά της Διοίκησης του Δήμου προς την πιο εκλεκτή ομάδα συμπολιτών μας, ενώ δείχνει έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Διοίκησης και τη γενικότερη βούλησή της να αξιοποιηθούν χώροι που ήταν ξεχασμένοι και παρέμεναν για χρόνια σε αχρησία. Το νέο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Πολίχνης ήταν ένας τέτοιος χώρος, που πλέον καθίσταται χώρος φαντασίας, ανάπτυξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε ένα άνετο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ώστε τα παιδιά που θα έρχονται σε αυτό να μπορούν να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Στόχος είναι μέσα από τις κατάλληλες υποδομές, να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των παιδιών με ειδικές ανάγκες και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη. Να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους. Με μεγάλη μας χαρά παραδίδουμε σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, το καινούργιο τους σπίτι».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της «ΙΡΙΣ» Στέφανος Γιαννουλίδης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, στάθηκε σε λεπτομέρειες που έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην υλοποίηση του έργου: «Πριν από μερικούς μήνες είχαμε δεσμευτεί ότι το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της νέας χρονιάς θα ξεκινούσε η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με αναπηρία στο νέο αυτό χώρο με περισσότερους ωφελούμενους για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των γονέων – κηδεμόνων. Καταφέραμε να λάβουμε 3 νέες άδειες για τα υπάρχοντα ΚΔΑΠ και εντάξαμε το ΚΗΦΗ σε πρόγραμμα της περιφέρειας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια καθώς δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν και θα το πράξουμε με τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου, τη στήριξη και άριστη συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου. Θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους του Δήμου μας που συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου καθώς και των συγγενείς των ωφελούμενων για την υπομονή και κατανόησή τους στην όλη διαδικασία αναμονής της ολοκλήρωσης του έργου».
Τα ίδια τα παιδιά είναι έτοιμα να δώσουν ζωή στο χώρο, ενώ ευχαρίστησαν όλους όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου για την κοινότητα των ΑμΕΑ. Τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους για το νέο τους σπίτι, μέσα στο οποίο θα μπορούν να ασκούν απερίσπαστα τις δραστηριότητές τους.
Λίγα λόγια για το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Το νέο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ του Δήμου Παύλου Μελά εξυπηρετεί 50 άτομα (ο μέγιστος δυνατός αριθμός από το πρόγραμμα), παιδιά, εφήβους και ενήλικες με νοητική αναπηρία, κινητική αναπηρία, αυτιστική διαταραχή και λοιπά σύνδρομα. Λειτουργεί σε δύο βάρδιες, με νέα ωράρια, από τις 06.00 μέχρι τις 14.00 και από τις 14.00 μέχρι τις 22.00. Στελεχώνεται από φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους, γυμναστές ειδικής φυσικής αγωγής, θεατρολόγο και βοηθητικό προσωπικό.
Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι η ψυχαγωγία και η δημιουργική απασχόληση των ωφελούμενων καθώς και η κοινωνική ένταξη. Επιπλέον μέσα από τις δραστηριότητες του Κέντρου, προωθείται η ομαδικότητα, η συνεργασία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και φυσικά διευκολύνει τους γονείς των ωφελούμενων να προωθηθούν στην αγορά εργασίας, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας.
Το διώροφο κτίριο που στεγάζει τις δραστηριότητες του νέου ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, έχει συνολικό εμβαδό 444 τ.μ. και χρειάστηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας λόγω αλλαγής χρήσης του κτιρίου, από χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων σε ΚΔΑΠ – ΜΕΑ που θα στεγάσει τις δραστηριότητες ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως άθλησης, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Το ισόγειο διαθέτει αίθουσες εργοθεραπείας (40 τ.μ.), πολλαπλών χρήσεων – γυμναστικής (65 τ.μ.), κουζίνα, χώρο υγιεινής, διάδρομο κυκλοφορίας, χώρο αποθήκευσης. Στον όροφο υπάρχει χώρος ανάπαυσης (81 τ.μ.), γραφείο κοινωνικού λειτουργού και Εργοθεραπευτών (81 τ.μ.) καθώς και διάδρομος κυκλοφορίας, αποθήκη. Ο ανελκυστήρας είναι σύγχρονος, πλήρως αυτοματοποιημένους για ΑΜΕΑ.
Το δίκτυο θέρμανσης λειτουργεί με λέβητα αερίου, σε θερμαντικά σώματα τύπου Fan Coil που εξασφαλίζουν την ομαλή κατανομή ψύξης - θέρμανσης στο χώρο.
Η υλοποίηση του έργου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και είναι αποτέλεσμα της αδιάλειπτης προσπάθειας που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δήμου να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.  





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!