Τα λόγια είναι περιττά

Αποκλείστηκε από την Χαποέλ, έχασε από την ΑΕΛ, ηττήθηκε και από τον ΑΠΟΕΛ. Το μόνο που του λείπει είναι να εμφανιστεί και η ΑΕΚ του Τιμούρ Κετσπάγια σε ρόλο... μάγου Δρακουμέλ και να συνεχιστεί το κακό το βράδυ της Κυριακής στο Φάληρο. Αν το αποτέλεσμα είναι στραβό απέναντι στον "Δικέφαλο", τότε αυτομάτως θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο Λιμάνι.

Και μπορεί ο πρώτος που θα την πληρώσει να είναι -ως είθισται- ο προπονητής, όμως και οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν ότι από την πλευρά τους δεν θα την σκαπουλάρουν έτσι εύκολα. Άλλωστε ο Γενάρης δεν είναι και τόσο μακριά...

Το τι λειτούργησε ή δεν λειτούργησε σωστά απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, ποιοι παίκτες υστέρησαν, ο τρόπος που χειρίστηκε ο Πάουλο Μπέντο το παιχνίδι τακτικά, είναι πράγματα που κουραστήκατε να διαβάζετε. Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε για δεύτερο σερί παιχνίδι, ηττήθηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι και σίγουρα δεν μπορεί να "σηκώσει" τον ίδιο συνδυασμό για τρίτο σερί παιχνίδι!

Παρηγοριά στον άρρωστο οι 21 τελικές και τα 3 δοκάρια. Κάπου στο βάθος μπορείς να πεις κι ένα "... δεν έμπαινε και η πουτ@ν@ η μπάλα μέσα", αλλά πάλι η ψυχρή λογική στο ποδόσφαιρο θα σου απαντούσε "η μπάλα πηγαίνει πάντα εκεί που τη στέλνεις". Καλώς ή κακώς, ο Μπέντο και οι ποδοσφαιριστές του δεν έχουν την πολυτέλεια να το σκεφτούν και πολύ. Τους το απαγορεύει το πρόγραμμα με τις συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Και στο μενού ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Όχι ως επιδόρπιο αλλά, από τη στιγμή που έχουν προηγηθεί οι ήττες από ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ, ως κυρίως γεύμα. Ο Ολυμπιακός έμεινε... νηστικός στα δύο τελευταία παιχνίδια, το ερώτημα είναι πόσο πεινασμένος θα εμφανιστεί κόντρα στον "Δικέφαλο".

Γιατί ό,τι κουβέντα κι αν κάνουμε για τις επιλογές του προπονητή και την απόδοση (ή την ικανότητα αν προτιμάτε) των ποδοσφαιριστών, αν όσοι αγωνιστούν την Κυριακή δεν δείξουν πρωτόγονα ένστικτα επιβίωσης, τότε δεν θα τα καταφέρουν στο ντέρμπι.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι παίκτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Μπέντο έχει κάνει τα λάθη του, αλλά για να μην τρελαθούμε, δεν είναι ηθικό να φορτωθεί αυτός όλες τις παλινωδίες του καλοκαιριού.

Εξάλλου, κακά τα ψέμματα, με όσα προηγήθηκαν το διάστημα του καλοκαιριού, θα ήταν εντελώς εκτός ποδοσφαιρικής λογικής να ξεπεράσει δίχως απώλειες ο Ολυμπιακός το πρώτο -και πιο απαιτητικό- κομμάτι της σεζόν.

Για να επανέλθω στον Πορτογάλο τεχνικό, ναι προφανώς και έχει το μερίδιο του στις ήττες αλλά και τα αγωνιστικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον Ολυμπιακό και τα οποία μέχρι ενός βαθμού προέρχονται μέσα από κάποιες ακατανόητες, τουλάχιστον για την εποχή, επιλογές του τακτικά ή σε πρόσωπα.

Από εκεί και πέρα όμως είναι το ίδιο σίγουρο ότι όσα και να πει/κάνει ένας προπονητής, η εκτέλεση του πλάνου περνά μέσα από τα πόδια και κυρίως την διάθεση των ποδοσφαιριστών. Και κόντρα στην ΑΕΚ, το τελευταίο είναι που θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο.

Πάντα σε ομάδες υπάρχουν ενστάσεις και παράπονα παικτών για τον προπονητή. Όταν όμως μιλάμε για επαγγελματίες που φορούν τη φανέλα μιας ομάδας όπως ο Ολυμπιακός που περνά ένα ζόρικο φεγγάρι, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υποχρέωση τους να τα αφήσουν όλα στην άκρη και να μπουν "φτιαγμένοι" στο γήπεδο. Τα κίνητρα τους άλλωστε πρέπει να είναι -και είναι- πολλά.

ΚΟΟΥΤΣ, ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΘΕΛΕΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟ

Πάμε και στον Μπέντο. Αυτός είναι ο προπονητής, αυτός θα πάρει τις αποφάσεις και με βάση τα αποτελέσματα, αυτός θα κριθεί. Τι ζητά ο Ολυμπιακός οπωσδήποτε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ; Τη νίκη. Αυτό μετράει σε πρώτη φάση. Αν συνδυαστεί με σούπερ εμφάνιση, το σενάριο θα είναι ιδανικό. Μπορεί οι οπαδοί να θέλουν πάντα τα λεγόμενα... τρίμπαλα και τετράμπαλα, όμως στη φάση που βρίσκεται ο Ολυμπιακός και το 1-0 μια χαρά θα του κάτσει.

Ο τρόπος που θα παραταχθεί η ΑΕΚ στο "Γ. Καραϊσκάκης" είναι γνωστός. Παιχνίδι πίσω από τη μπάλα, αργό τέμπο και προσπάθεια να χτυπήσει επιθετικά στην κόντρα ή μέσα από στημένες φάσεις. Συνταγή Κετσπάγια εν ολίγοις. Αυτό που θα ήταν σοφό (δεν λέω πρέπει, γιατί τα "πρέπει" είναι για τον προπονητή) να αντιπαρατάξει ο Ολυμπιακός είναι ρεαλισμό. Είναι σε κατάσταση να πάρει ρίσκα; Όχι. Είναι σε κατάσταση για να αφήνει κενούς χώρους; Όχι. Είναι σε κατάσταση να παίξει σε υψηλό τέμπο για μεγάλη διάρκεια του αγώνα; Όχι.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο στρατόπεδο των Πειραιωτών, η λογική επιτάσσει την ρεαλιστική προσέγγιση του αγώνα. Απαραίτητη προϋπόθεση να διαβάσει σωστά ο Μπέντο και οι συνεργάτες του τις ανάγκες του ντέρμπι, με οδηγό τα προτερήματα και τις αδυναμίες που παρουσιάζει αγωνιστικά η ΑΕΚ. Δεύτερο βήμα, η ορθή επιλογή παικτών της ενδεκάδας όσον αφορά τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά σε συνάρτηση με το πλάνο που απαιτείται να εκπονηθεί για τη νίκη.

Τρίτο και σημαντικότερο; Να γίνει ξεκάθαρο στο μυαλό του προπονητή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η ομάδα του αυτή την εποχή. Το τι θέλει να κάνει, τώρα δεν παίζει κανένα ρόλο. Αργότερα, μπορεί. Άλλο οι ευσεβείς πόθοι, άλλο η πραγματικότητα. Σημασία την Κυριακή έχει τι πραγματικά μπορεί να υπηρετήσει σωστά ο Ολυμπιακός στον αγωνιστικό χώρο.

Ένας Ολυμπιακός που συνήθως τα καταφέρνει άριστα όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όπως τώρα δηλαδή, που κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες από πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν. Μένει να δούμε αν ο Μπέντο με τους παίκτες του θα καταφέρουν να γυρίσουν το χαρτί, κερδίζοντας αρχικά την παρτίδα της Κυριακής στο Φάληρο απέναντι στην ΑΕΚ.

Photo credits: ACTION IMAGES


Πηγή: www.sport24.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!