Προκαταρτική έρευνα για υπόθεση του δημάρχου Ωραιόκαστρου διέταξε ο εισαγγελέας Διαφθοράς


 


Την παρέμβαση του εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχ. Ζήση προκάλεσε το προ ημερών θέμα που έφερε στη δημοσιότητα με πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα “Η Αυγή” και παρουσίασε το stokokkino.gr για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση. Ο ίδιος φέρεται να επιβάρυνε τους δημότες του με 228.000 ευρώ για "αποζημίωση κατόπιν δικαστικής απόφασης", η οποία αφορούσε τον ίδιο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός προανήγγειλε προκαταρτική εξέταση και ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στο αστυνομικό τμήμα Ωραιοκάστρου και στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί ο δήμαρχος να καταθέσει ανωμοτί (ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινης πράξης). Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό της απιστίας στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο τότε δήμαρχος Μυγδονίας το 2003 καλούσε τους κατοίκους να τελέσουν έκνομες πράξεις προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση δομής επανένταξης ψυχικά πασχόντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπόθεση για την οποία κρίθηκε ένοχος το 2008 από το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο, ως ηθικός αυτουργός.
 Συγκεκριμένα ο Αστ. Γαβότσης καταδικάστηκε το 2008 τελεσίδικα σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή ως ηθικός αυτουργός για τις καταστροφές που είχαν προκαλέσει «αγανακτισμένοι» δημότες στο οίκημα όπου επρόκειτο να στεγαστεί ο ξενώνας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ψυχαργώς» . 
Η δομή του προγράμματος Ψυχαργώς τελικά δεν έγινε ποτέ και ο δήμαρχος του διευρυμένου πλέον Δήμου Ωραιοκάστρου κατάφερε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2010 να πληρώσουν για την αποζημίωση του καταστραμμένου σπιτιού  οι δημότες χρεώνοντάς τους με 220.475,56 ευρώ. 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Μάιο του 2010, οι ιδιοκτήτες της μονοκατοικίας απέστειλαν κατασχετήρια αναφορά στην τράπεζα "Eurobank", διεκδικώντας αποζημίωση που - μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις - έφτανε τις 228.000 ευρώ.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2010, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, ότι "απαραίτητη κρίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2010 νέου Κ.Α. εξόδων 02.00.6496 με τίτλο αποζημίωση μετά από δικαστική απόφαση και την ενίσχυση του παραπάνω κωδικού αριθμού με το πόσο των 228.345,44 ευρώ από το αποθεματικό". 
Στην παραγγελία του, ο αντεισαγγελέας Εφετών, ζητεί να κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί και οι δέκα δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της θητείας που ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης, καθώς επίσης και ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Σαραμάντος. Τέλος, καλεί να καταθέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που μειοψήφησαν και καταγγέλλοντες γνωρίζουν το θέμα. 
 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!