Νέα απόπειρα για το ΕΣΡ

Την κυβερνητική θέση ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την παράκαμψη του ΕΣΡ στην αδειοδότηση των καναλιών, είναι αυτή που εμποδίζει τη στελέχωσή του, φαίνεται να επιβεβαιώνει η στάση που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία στη νέα απόπειρα ανασυγκρότησης του οργάνου.

Ο πρόεδρος της Βουλής έβαλε χθες το χρονοδιάγραμμα εκφράζοντας τη βούληση του Μαξίμου να λειτουργήσει άμεσα η ανεξάρτητη αρχή, καθώς ο νέος νόμος της αποδίδει πρωτεύοντα ρόλο στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Το επανέλαβε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στις τελευταίες συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (για την Παιδεία και για τη διαπλοκή) στη Βουλή, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προηγούμενη Παρασκευή ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων ώστε να προχωρήσουν στην ανασύσταση του ΕΣΡ –καλώντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. να πάρει απόφαση πως ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ολοκληρώθηκε.

Ο Μ. Βορίδης τότε του απάντησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμφωνήσει εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά. Χθες, που διά στόματος Ν. Βούτση προσδιορίστηκε χρονικά η προσπάθεια που θα καταβληθεί από την κυβέρνηση (την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα συνεδριάσει σχετικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε το νέο… βραχυκύκλωμα, βάζοντας το ίδιο αίτημα ως έναν και μοναδικό όρο για τη συμμετοχή του στη συζήτηση:

«Η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του», αναφέρεται ξεκάθαρα στη σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νέος νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο. «Η Ν.Δ. από θέση αρχών είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δημοσιοποιηθεί πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης, από «κύκλους» της Πειραιώς που εμφανίζονταν κατηγορηματικοί: «Αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά δεν συναινούμε. Αν η κυβέρνηση πάρει πίσω τον νόμο, εμείς θα συμφωνήσουμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ» τόνιζαν.

Για αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική στάση έκανε λόγο, αντιδρώντας άμεσα, ο Νίκος Παππάς υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να ανακαλέσει και να προσχωρήσει με καλή πίστη στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Η στάση της Ν.Δ. είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική, όταν δηλώνουν πως θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας. «Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας…» κατέληξε.

Νωρίτερα χθες, αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως μετά τη σχετική συνεννόησή του με τον πρωθυπουργό ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, οπότε η συζήτηση της ερχόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει μόνον ψηφοφορία.

Αφησε να εννοηθεί πως ο διάλογος θα γίνει σε επίπεδο νέων προσώπων, και από αυτά που είχαν επιλεγεί στο παρελθόν, αφού είπε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκ νέου στην άμεση αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του οργάνου, «καθώς κλείνει ο κύκλος για τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα και καθώς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ» (αναφέρθηκε στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση).

Η συγκρότηση του ΕΣΡ

Η λειτουργία, η επιλογή και η υπηρεσιακή κατάσταση του ΕΣΡ περιγράφονται από τα άρθρα 15 (παρ. 2) και 101 Α του Συντάγματος. Η αρμοδιότητα της Βουλής ως προς την επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών ορίζεται από το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει την αυξημένη, σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της. Η ίδια πλειοψηφία ισχύει και στις περιπτώσεις ανάκλησης της επιλογής των μελών των Αρχών ή της μερικής ή ολικής αναπλήρωσής τους.

Η θητεία των μελών του ΕΣΡ ορίζεται ως τετραετής από τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος 3051/2002 (άρθρο 3, παρ. 2 και άρθρο 5 παρ. 3).


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!