Αντιδράσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν

«Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 απονέμεται στον Μπομπ Ντίλαν, επειδή έχει δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικές έκφρασης στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης της αμερικανικής τραγουδοποιίας».

Αυτή ήταν η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Η βράβευση του Μπομπ Ντίλαν ήταν σίγουρα μια μεγάλη έκπληξη, αν αναλογιστούμε τους σπουδαίους συγγραφείς που δεν έχουν τιμηθεί με την κορυφαία διάκριση στον κόσμο.

Δεν ήταν όμως λίγοι αυτοί που επαίνεσαν την Σουηδική Ακαδημία για το θάρρος και την πρωτοτυπία της, χωρίς να λείπουν κι αυτοί που έχουν τις αντιρρήσεις τους. Ο 75χρονος Ντίλαν είναι ο πρώτος μουσικός που παίρνει το Νόμπελ και ο πρώτος Αμερικανός που βραβεύεται μετά το 1993, όταν το Νόμπελ απονεμήθηκε στην Τόνι Μόρισον.
Είναι αυτός που μέσα από τη μουσική και τους στίχους του έδωσε νέο νόημα στην ποίηση του εικοστού αιώνα.

Ο Ντίλαν, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν είχε αντιδράσει στη βράβευσή του, ούτε είχε κάνει κάποια δήλωση, παρόλο που το βράδυ της Πέμπτης έδωσε μια συναυλία στο Λας Βέγκας. Εμφανίστηκε στη σκηνή χωρίς να πει κουβέντα, τραγούδησε χωρίς να απευθυνθεί στο κοινό, για ανκόρ ερμήνευσε το «Blowin In The Wind» και αποχώρησε σαν να μην είχε απονεμηθεί μερικές ώρες νωρίτερα το πιο απρόσμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ιστορία του θεσμού.


Όσα δεν έχει πει ο ίδιος ο Ντίλαν, τα έχουν πει συγγραφείς και κριτικοί λογοτεχνίας ανά την υφήλιο που είτε υπερασπίζονται την απόφαση της σουηδικής επιτροπής είτε την επικρίνουν. Σε κάθε περίπτωση, το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 έχει καταφέρει να διχάσει.

«Ναι, κι εγώ φαν του Ντίλαν είμαι, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κακώς νοούμενο βραβείο νοσταλγίας από γερασμένους χίπηδες που λένε ασυναρτησίες» σχολίασε ο συγγραφέας Ίρβιν Γουέλς («Trainspotting»).

Αντιθέτως, ο Σαλμάν Ρουσντί πείστηκε από την σουηδική επιτροπή: «Από τον Όμηρο μέχρι τον (Φαΐζ Αχμάντ) Φαΐζ, το τραγούδι και η ποίηση είναι στενά συνδεδεμένα, και ο Ντίλαν είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης βάρδων» έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας σωστή την επιλογή για το φετινό βραβείο. 


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!