Αγκυρα: Απελευθέρωση της βίζας ως το τέλος του χρόνου, αλλιώς τερματίζουμε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να απελευθερώσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες έως το τέλος του χρόνου να να σταματήσει να ζητάει από την Αγκυρα να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε μιλώντας στο Reuters, η Αγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, αλλά και την υπόσχεση για ταξίδια δίχως βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, όπως και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ομως, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιλυθεί τον Οκτώβριο το ζήτημα για τη βίζα, έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αναφέρει το Reuters. Οι Βρυξέλλες θέλουν πρώτα η Τουρκία να αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, πριν προχωρήσει στην απελευθέρωση της βίζα.

«Αυτός ο εξαναγκασμός, παρά την κατάσταση που υπάρχει, βάζει εμπόδια για την απελευθέρωση της βίζας και για αυτό θα υποθέσουμε ότι δεν κρατούν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα τηρήσουμε τη συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και αν χρειαστεί θα την ακυρώσουμε», πρόσθεσε ο Τσελίκ. Σημειώνοντας ότι δεν έχει διατυπωθεί ακόμη από την Τουρκία τελική απαίτηση για πρόγραμμα, τόνισε ότι αν η απελευθέρωση βίζας δεν εφαρμοστεί έως το τέλος του χρόνου, τότε θα «έχει φτάσει στον φυσικό θάνατό της». «Δεν θα έχει απομείνει κάτι για να συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Τσελίκ τόνισε ότι η Τουρκία έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της, αναφέροντας ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχουν πέσει σε 20-30 άτομα την ημέρα. «Αν υπάρχει ένα λειτουργικό μέρος της συμφωνίας, είναι χάρη στους τουρκικούς θεσμούς, τις δυνάμεις ασφαλείας και το λιμενικό. Τίποτα δεν κρατά πίσω τη συμφωνία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεων της Τουρκίας. Ομως, κάθε πτυχή υστερεί από την ευρωπαϊκή πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!