Βόμβες Στουρνάρα στη Βουλή για τον Βαρουφάκη ταράζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Στα στρώματα παραμένει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εκροών που καταγράφηκαν το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2014, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών, μέχρι και την ημέρα εξαγγελίας του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015.

Τούτο επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία μετατράπηκε σε ...φροντιστήριο διδασκαλίας χρηματοοικονομικών.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε στη Βουλή, επισημάνσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, περί ευθυνών από τη μία πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μη ενεργοποίηση εργαλείων αποτροπής των εκροών το α΄ εξάμηνο του 2015, αλλά και από την άλλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δεν έδωσε, όπως ειπώθηκε, «απεριόριστη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για να αποτραπούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι».

Απαντώντας στα παραπάνω, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι σε καθεστώς ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, η Τράπεζα της Ελλάδος απλά παρακολουθεί και δεν μπορεί να παρέμβει για να ανακόψει διαρροές που πραγματοποιούνται με οιοδήποτε τρόπο, είτε με αναλήψεις μετρητών ή με εμβάσματα προς το εξωτερικό.

«Η πορεία των καταθέσεων είναι συνάρτηση της εμπιστοσύνης, η οποία εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία το επίμαχο διάστημα δημιούργησε ανασφάλεια στους καταθέτες, λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση με το κλείσιμο των τραπεζών σημείωσε πως μέσα σε λίγη ώρα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος την τελευταία Παρασκευή του περυσινού Ιουνίου, τα ΑΤΜ γέμισαν ουρές και οι καταθέτες μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν «σηκώσει» 900 εκατ. ευρώ.

«Το δημοψήφισμα προκάλεσε αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στους πολίτες, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές αναλήψεις» σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Όπως είπε, σε αυτό το περιβάλλον, η συνέχιση παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες ήταν αδύνατη, ενώ ενδεχόμενο άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων θα οδηγούσε το σύστημα σε κατάρρευση λόγω της αυξημένης ζήτησης για μετρητά.

Πρόσθεσε δε πως η μη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση έθετε τότε την Ελλάδα εκτός προγράμματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν πλέον επαρκείς εξασφαλίσεις για να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Σε άλλη ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που τυγχάνει να είναι και τραπεζοϋπάλληλος, για το ποιες κινήσεις έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος για να αντιμετωπίσει «προτροπές τραπεζικών στελεχών σε πελάτες τους να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως δεν ήλθαν σε γνώση του τέτοιες πρακτικές.

Σημειώνεται πως εκείνη την περίοδο οι τράπεζες έκαναν αγώνα να συγκρατήσουν τις εκροές καταθέσεων και όταν αυτό δεν ήταν δυνατό, έδιναν λύσεις μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, ώστε να είναι όσο το δυνατό ευκολότερη η επιστροφή τους, όταν τα πράγματα θα ηρεμούσαν.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι των εκροών έγινε στο β΄ εξάμηνο του 2015 μέσω αναλήψεων μετρητών κι όχι με αποστολή κεφαλαίων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 διέρρευσαν από τις τράπεζες σε μορφή χαρτονομισμάτων πάνω από 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ περίπου επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα χρήματα που βρίσκονται σήμερα σε τραπεζικές θυρίδες και άλλα μέρη φύλαξης υπολογίζονται στα 17 - 18 δισ. ευρώ.

Βαρουφάκης για Στουρνάρα: Τον παραδίδω στην κρίση του λαού

Απάντηση στα όσα κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη επιχειρηματολογούσε με στόχο να πείσει για την ανάγκη απομείωσης του χρέους, ενώ για τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους».

Υπενθυμίζεται πως απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε στην Επιτροπή ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Τους είπα μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας», ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψη, είναι υπουργός Οικονομικών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή. Ο ίδιος - είπε - έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη: «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: Μαζέψτε τον!»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με δήλωσή του στο Real.gr. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί. 

» Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».

Ποτάμι: Ο Τσίπρας να απαντήσει, όχι ο Βαρουφάκης

«Περιμένουμε απαντήσεις για τα όσα αποκάλυψε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Τις απαντήσεις δεν τις περιμένουμε από τον κ.Βαρουφάκη. Τις περιμένουμε από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα. Εκείνος οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έκανε το “asset” της χώρας, όπως τον αποκαλούσε. Δική του επιλογή ήταν και προφανώς όσα έκανε είχαν την έγκρισή του. Οφείλετε τουλάχιστον κάποια απάντηση σε εκείνους που πλήρωσαν ακριβά» καταλήγει.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!