Σταθάκης: Χρειάζονται τώρα αποφάσεις για το χρέος

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα» είπε ο κ. Σταθάκης καλώντας ουσιαστικά τους δανειστές να κινηθούν άμεσα με την υποβολή της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ αλλά και με το άνοιγμα της πολυαναμενόμενης συζήτησης για την εξεύρεση λύσης. Σημείωσε, πάντως, ότι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα τη 2 αξιολόγηση για να πάει η χώρα γρήγορα στη συζήτηση και να βρεθεί λύση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στου δανειστές και στην Ευρώπη. 

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η λύση είναι αναγκαία αφού το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Αυτό είναι γενική ομολογία» είπε και συμπλήρωσε ότι ως εκ τούτου είναι απαραίτητη μια άμεση ή έμμεση αναδιάρθρωση και πρόσθετα μέτρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν αρκεί το  πακέτο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που έχουν αποφασιστεί στο Eurogroup αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί. 

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η αποπληρωμή των δανείων του EFSF και του ESM με ευνοϊκότερα επιτόκια. Στα μεσοπρόθεσμα περιλαμβάνεται το κλείδωμα επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου όσο χαμηλότερα γίνεται «ίσως και 2 μονάδες χαμηλότερα». Επίσης προβλέπεται αναμόρφωση του χρέους ώστε να μην υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις, δηλαδή χρονικές «κορυφές» με αποπληρωμές υψηλών ποσών. Ως προς τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ανέφερε ότι με τη λήξη του οικονομικού προγράμματος το 2018 θα αποτιμηθεί αν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Αυτά θα αφορούν εργαλεία μακράς επιμήκυνσης ή άλλες τεχνικές για να διορθωθεί η μακροχρόνια βάση του ελληνικού χρέους. «Το 2018 αν υπάρχει αναγκαιότητα θα μπορούν να διορθωθούν κάποια πράγματα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

(Φωτογραφία Sooc)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!