Πυρά κατά Ερντογάν και εντός Τουρκίας για τη συνθήκη της Λωζάνης

Σωρεία αντιδράσεων Τούρκων πολιτικών και επιστημόνων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ) αναφέρει ότι η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης είναι η αποκορύφωση του πολέμου της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

«Το ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν βλέπει τη συνθήκη αυτή ως νίκη είναι απαράδεκτο, αν δεν υπήρχε η Λωζάνη δεν θα υπήρχε χώρα που θα ήσαστε πρόεδρος σήμερα», σημειώνει. 

Η Γκιουλσούν Μπιλκγεχάν, εγγονή του Ισμέτ Ινονού, δεύτερου προέδρου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Λωζάνη, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, τονίζει ότι η εν λόγω Συνθήκη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστοποιητικό τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν.

«Τον καλώ να διαβάσει ένα πραγματικό βιβλίο ιστορίας που να βασίζεται σε έγγραφα για τη Λωζάνη και τον Ισμέτ Ινονού για να μάθει πώς συνήφθη η συνθήκη», συμπληρώνει

Πυρά και από επιστήμονες

Για άγνοια της ιστορίας κατηγορεί τον Ερντογάν ο διεθνολόγος Μπασκίν Οράν ο οποίος μιλώντας στην αντιπολιτευόμενη Τζουμχουριέτ δηλώνει ότι οι δηλώσεις του έγιναν για εσωτερική κατανάλωση επειδή εκπνέει η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρόκειται να υπογραφεί από τον ίδιο η παράτασή της.

Με τα προεδρικά διατάγματα ο πρόεδρος έχει αποκτήσει ελευθερία κινήσεων που δεν είχε ποτέ ως τώρα.  «Αν και είναι περιορισμένες οι κοινωνικές αντιδράσεις, η λήξη του τριμήνου τον πανικόβαλε και θέλησε να τροφοδοτήσει εθνικιστικά αισθήματα στην κοινωνία», υποστηρίζει.

Οι δηλώσεις Ερντογάν όμως τροφοδοτούν νέα επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κιλιτζντάρογλου σημείωσε ότι αφέθηκαν 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις στη Λωζάνη αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία. 

 

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!