Συνέδριο Ιαματικά νερά & κοινωνικός θερμαλισμός - ΙΚΑΡΙΑ: Η νήσος των θερμών πηγών


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ &ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΑΛΙΣΜΟΣ
ΙΚΑΡΙΑ: Η νήσος των θερμών πηγών


Toυ Ιορδάνη Χουδαμά

Ένα συνέδριο αναφορικά με τα ιαματικά νερά και τον Θερμαλισμό πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας.
Με επιστημονικές τοποθετήσεις από γεωλόγους, μηχανικούς, ιατρούς, ιστορικούς με πολυδιάστατο περιεχόμενο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο σε μια εποχή σαν την τρέχουσα όπου η οικονομική ανεπάρκεια επιβάλλει στην τοπική δημοτική αρχή της Ικαρίας, στις επιχειρησιακές δομές και στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς να αναλάβουν με κόστος προσωπικό την αειφορική διαχείριση των ιαματικών πηγών και του θερμαλισμού.
Ο Δήμαρχος Στυλιανός Σταμούλος τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία το σκοπό του συνεδρίου:
1. «Να αναδείξουμε τις ιαματικές πηγές και τον θερμαλισμό ως εθνικό απόθεμα της χώρας»
2. «Να απαιτήσουμε οι θερμαλιστικές θεραπείες ν’ ασκούνται μεθοδικά και υπεύθυνα στοχεύοντας απρόσκοπτα στη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας»
3. «Να διεκδικήσουμε η πολιτεία να αναπτύξει με σεβασμό και υπευθυνότητα τον θερμαλισμό και την υδροθεραπεία σε όλες του τις διαστάσεις».
4. «Να συμβάλουμε στην προώθηση της έρευνας και επιστήμης κάθε τομέα του κοινωνικού θερμαλισμού και της υδροθεραπείας στη χώρα μας» συνέχισε λέγοντας:
Το συνέδριο οργάνωσε ο Δήμος Ικαρίας σε συνεργασία με τον Τουριστικό Σύλλογος Θέρμων Ικαρίας «Απόλλωνας» τη συνεργασία του Συλλόγου Ικάριων Επιστημόνων την ευγενική αρωγή των Ειδικών Επιστημόνων του Θερμαλισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της Ικαρίας για να καταλήξει:
η συμμετοχή σας στις εργασίες του συνεδρίου αποτελεί τιμή για το νησί της Ικαρίας και στηρίζει τις ελπίδες μας για την προώθηση και επιτυχία των στόχων του συνεδρίου μας

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
Κοινωνικός Θερμαλισμός - Ελληνική και Διεθνής Πραγματικότητα,
Φυσικά Ιαματικά Μέσα - Επιστημονικές Προσεγγίσεις και
Έρευνα – Οργάνωση – Ανάπτυξη Ιαματικών Λουτροπόλεων


Ξεχωρίζουμε την τοποθέτηση του κ. Ζήση Αγγελίδη Δρ. Υδρογεωλογίας στο Α.Π.Θ. – Συμβούλου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού – π. Υπευθύνου ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού Βερτίσκου, π. Υπευθύνου Γραφείου Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης που υπήρξε η ψυχή της διοργάνωσης, ο οποίος υπογραμμίζοντας την οδηγία 2011/24 «Υγεία χωρίς σύνορα – διασυνοριακή» και κατ’ επέκταση «Θερμαλισμός χωρίς σύνορα» έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
- Ποιες δομές και υποδομές χαρακτηρίζουν τον Ιαματικό Τουρισμό; Θερμαλισμό ;
- Ποια είναι η φυσιογνωμία του; Ποια η στρατηγική του;
- Διαμορφώνονται στη χώρα μας κανόνες υγιούς θερμαλισμού που θα θέσουν σε κίνηση κοινωνικές, οικονομικές, εμπορικές, εκπαιδευτικές, πολιτισμικές και άλλες ενέργειες και δράσεις;
- Διαθέτει η χώρα θεσμικό πλαίσιο για βιώσιμη – αειφόρο ανάπτυξη θερμαλισμού;

Και ακόμη:
• οι πολίτες της χώρας μας και γενικότερα της Ε.Ε. είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους σ’ ότι αφορά το πλαίσιο της διασυνοριακής φροντίδας υγείας;
• οι επιχειρήσεις θερμαλισμού έχουν πληροφόρηση;
• το Υπουργείο Τουρισμού / Υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις;
• υπάρχει επιστημονική έρευνα (φροντίδα υγείας των λουομένων, κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων);
• σε ποιους τελικά απευθύνονται τα θεραπευτικά spa;

Ο κ. Ζήσης Αγγελίδης αφού προσδιόρισε το προς συζήτηση αντικείμενο, θερμαλισμό, προσέγγισε το περιεχόμενο και τις διαστάσεις του μέσα από τα παραπάνω ερωτήματα. Καταλήγοντας στο θέμα που αφορά στο σύστημα του Ελληνικού Θερμαλισμού μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η θεραπευτική ακτινοβολία του Ραδονίου

Στην προσπάθεια να βρω εναλλακτική θεραπεία, θυμήθηκα, ότι όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου ερχόταν στην Ικαρία για μπάνια και έλεγε ότι την βοηθούσαν. Τότε έμενε στον Αγ. Κήρυκο και πήγαινε για μπάνια με την Βενζίνα στα Θέρμα. Έτσι λοιπόν πρωτοήρθα σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο με τις τόσες φυσικές καλλονές και τους υπέροχους κατοίκους, όπου είχα την τύχη να μείνω σε ένα ρομαντικό οικογενειακό κατάλυμα στο μαγευτικό κόλπο των Θέρμων.
Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του με θέμα: «Η θεραπευτική ακτινοβολία του Ραδονίου των Μεταλλικών Πηγών στα Ιαματικά Λουτρά για παθήσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος» ο εισηγητής Γιώργος Καλλιβρούσης τονίζοντας πέρα από τα διαπιστευμένα κλινικά αποτελέσματα της λουτροθεραπείας στην Ικαρία και την προσωπική του εμπειρία, που τον έφερε στην συγκεκριμένη συγκυρία εισηγητή στο συνέδριο καταθέτοντας την άποψή του και τα αποτελέσματα από πέντε ελεγχόμενες κλινικές μελέτες ραδονιοθεραπείας σε εκφυλιστικές ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα σχετικά με τα Ιαματικά Νερά της Ικαρίας.

Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου:
Στυλιανός Σταμούλος, Σωτήριος Κόχυλας, Νικόλαος Καλαμάρας, Κωνσταντίνος Σταμούλος, Ηλίας Γαγλίας, Θεόδωρος Ανδριώτης, Ιωάννης Κέφαλος, Μαρίνα Μουλά, Ζήσης Αγγελίδης, Νικόλαος Λαρδάς, Λευτέρης Φλυτζάνης, Σοφία Στενού






πηγή ikarianet.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!