Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις

Νέο μήνυμα στην Αθήνα πως δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να σταματήσει «την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων» έστειλε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε ότι «οι Έλληνες κάνουν επίσης προόδους», όπως και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Η Ιταλία θα έχει θετική εξέλιξη στην οικονομία. Οι Έλληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου και έκανε λόγο για «παρεξήγηση», με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για τις διαφορές των δύο πλευρών σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει- και αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και ότι αυτό αρκεί για να βάλει τη χώρα σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης. Αντιθέτως οι Έλληνες έλεγαν πάντα: “Θα τα καταφέρουμε”. Γι' αυτό συμφωνήσαμε, την άνοιξη, ότι η Αθήνα θα λάβει επιπλέον μέτρα, εάν επαληθευθεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ» ανέφερε για να προσθέσει:

Μόλις το υπενθύμισα στον Έλληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας και εκείνος το επιβεβαίωσε.

Στη συνέχεια επέμεινε στην πάγια θέση του για το ελληνικό χρέος λέγοντας: «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε εάν χρειάζεται κάτι άλλο. Αν αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για ελάφρυνση χρέους, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε».

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε πρότεινε να αποδυναμωθεί ο σημερινός «πολιτικός» ρόλος της Κομισιόν στην επιτήρηση του συμφώνου σταθερότητας και να παραχωρηθεί, σταδιακά, η σχετική αρμοδιότητα  στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!