Προ ημερησίας: Ακραία πόλωση με φόντο την διαπλοκή εν όψει συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ



Η ακραία πόλωση, οι σφοδρές αντιπαραθέσεις, οι προσωπικές αντεγκλήσεις και οι χαρακτηρισμοί ήταν τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στην πλέον των οκτώ ωρών (!) προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με αντικείμενο το προσφιλές επί δεκαετίες θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Από το «βρώμικο ‘89» και το σκάνδαλο Κοσκωτά έως και την εκχώρηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-Συνασπισμού της Αριστεράς και από τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Δ. Τσοβόλα, έως την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη το 1993, αλλά και τις περιόδους διακυβέρνησης του Κ. Σημίτη και του Κ. Καραμανλή έως και τις μνημονιακές κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά και από το διαχρονικό σκάνδαλο της Siemens και το ημερολόγιο Χριστοφοράκου έως το Καλογρίτσας -gate, όλα βρέθηκαν στο «τραπέζι» της αντιπαράθεσης, από την οποία η κοινή γνώμη μάλλον δεν βγήκε σοφότερη.
Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην τριτολογία του λέγοντας ότι «αυτά που δεν μάθαμε είναι περισσότερα». Αυτό που έμαθε πάντως η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία είναι ότι «υπάρχει σκάνδαλο Siemens», αλλά και ότι κατά την δήλωση του κ. Τσίπρα «η διαπλοκή στον τόπο θα βρει τον μάστορά της και θα τελειώσει». Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η «κόντρα» Τσίπρα - Μητσοτάκη πήρε τόσο έντονο χαρακτήρα και στοιχεία προσωπικής σύγκρισης και «βεντέτας», με τον πρωθυπουργό να λέει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «όταν εγώ βρισκόμουν στις καταλήψεις εσείς ξεκινάγατε τα πολιτικά σας βήματα υπό την αρωγή του Χριστοφοράκου κα της Siemens». «Είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΝΔ να του ανταποδίδει τα σφοδρά πυρά λέγοντάς του: «Κοσκωτάς-Τσίπρας ένας Μαντζουράνης δρόμος» και ότι «τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε σας τον θετό τους πατέρα και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα το νέο του εργοδότη».
Ο κ. Τσίπρας πήρε επάνω του όλο το «παιχνίδι» προκειμένου να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που συσσώρευσε η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και της εμπλοκής Καλογρίτσα με όλες τις προεκτάσεις της (δανειοδοτήσεις από την Τράπεζα Αττικής, οι εγγυήσεις με τα βοσκοτόπια της Ιθάκης, ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων από την αρμόδια επιτροπή κλπ.), αλλά και το κλίμα αναστάτωσης που επικρατεί στην κοινωνία λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων και τους πλειστηριασμούς, έχοντας μάλιστα μπροστά του το κομματικό συνέδριο που ξεκινά την προσεχή Πέμπτη. Παράλληλα, παρείχε πλήρη ασπίδα προστασίας στις βολές που δέχεται ο στενός συνεργάτης του υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ανέλαβε ρόλο συνηγόρου των καναλαρχών. Πολλές ήταν οι στιγμές που είχαν τον προσωπικό χαρακτήρα της αντιπαραβολής με τον αντίπαλό του («όταν εγώ ήμουν στις καταλήψεις εσείς ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του Χριστοφοράκου και της Siemens», είπε στον κ. Μητσοτάκη, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει: «Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει την ψυχολογία μου. Νομίζετε ότι θα φοβηθώ;», για να προσθέσει: «Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα κάνω πίσω όσο και να μας απειλούν και να μας εκβιάζουν».
Εξίσου σκληρός εμφανίστηκε και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντάς τον «χυδαίο» και «ψεύτη», ενώ κάποια στιγμή η προσωπική διάσταση ήταν ιδιαίτερα έντονη με τον πρόεδρο της ΝΔ να λέει στον πρωθυπουργό: «Τον ενικό σε μένα να τον αφήσετε. Αυτές τις ψευτομαγκιές να τις αφήσετε. Τον ενικό στους υπουργούς σας». Τον αποκάλεσε δε «συνώνυμο της πολιτικής εξαπάτησης» ενώ του είπε: «Ανεβήκατε με τη λάσπη και κατρακυλάτε μέσα στην λάσπη. Δεν θα σας ακολουθήσω». «Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ποτέ ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ του είπε: «Δεν αξίζει στη χώρα μας να είστε εσείς ο πρωθυπουργός της» και τον κατηγόρησε για «αλαζονεία» και υπονόμευση των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού.
Τα «προσωπικά βιώματα» των δυο αντιπάλων, βρέθηκαν αρκετές φορές στην επιφάνεια της αντιπαράθεσης μεταξύ τους: το αγωνιστικό παρελθόν του κ. Τσίπρα την περίοδο των καταλήψεων της δεκαετίας του ’90, οι σπουδές του κ. Μητσοτάκη και τα τρία πτυχία από το εξωτερικό, το «δαχτυλίδι» της διαδοχής που έδωσε ο Αλ. Αλαβάνος στον νεαρό τότε κ. Τσίπρα, η εκλογή του κ. Μητσοτάκη από την βάση του κόμματός του, οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μ. Χριστοφοράκο, τα ένσημα που έχει κολλήσει ο κ. Τσίπρας, οι υψηλόμισθες αμοιβές του κ. Μητσοτάκη ως στελέχους της Εθνικής Τράπεζας κλπ.
Αν έμεινε κάτι από την πολύωρη συζήτηση, πάντως, είναι ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου». Για κάποιους η στρατηγική του κ. Τσίπρα στην συζήτηση αυτή έμοιαζε σαν να «έπαιζε τα ρέστα του», ενώ για τους θιασώτες της ρητορικής του «κατόρθωσε να αναπτερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που επλήγη από την διαπλοκή επειδή χάνει το παιχνίδι». Ο πρωθυπουργός θα πάει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τον «αέρα» του ηγέτη που συγκρούστηκε με τα μεγάλα συμφέροντα ώστε «να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής», όπως είπε, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον «καταδιώκει» κατηγορώντας τον ότι στο όνομα της πάλης κατά της διαπλοκής επιχείρησε να υφάνει έναν νέο ιστό διαπλοκής που αποκαλύφθηκε πλήρως και να ζητά εκλογές καθώς, όπως δήλωσε, «η πολιτική, οικονομική και θεσμική ανόρθωση της χώρας περνάει μέσα από την εκλογική, ιδεολογική και ηθική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!