Την Δευτέρα η δίκη των δραστών της κλοπής των ιερών λειψάνων και κειμηλίων από την Ι. Μ. Αγ. Αναστασίας



Συνεχίζεται τη Δευτέρα , 24.10, η δίκη των δραστών της κλοπής των ιερών λειψάνων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας και άλλες εκκλησίες


Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016, ώρα 10πμ συνεχίζεται στην αίθουσα 1 του υπογείου του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, η δίκη ενώπιον του δευτεροβάθμιου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων , των έξι(6) Ρουμάνων , δραστών κλοπής το 2012 ιερών λειψάνων και κειμηλίων από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας , την εκκλησία του Αγίου Μηνά και άλλες εκκλησίες , σύμφωνα με το ιστορικό που ακολουθεί. Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα της Μονής (moniagiasanastasias.gr).

Η Ιερά Μονή στη δίκη αυτή παρίσταται ως πολιτική αγωγή , ζήτημα που έχει και νομικό ενδιαφέρον, με συνηγόρους του δύο τελευταίους Προέδρους του ΔΣΘ (Μ. Λαμτζίδης, Νίκος Βαλεργάκης).

Διευκρινίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον του για την έκβαση της δίκης, αλλά πρωταρχικά για τον εντοπισμό και την επαναφορά των κλοπιμαίων στην «έδρα» τους είναι εντονότατο, όσο και άλλων Εκκλησιών και Πατριαρχείων (όπως πχ. της Μόσχας, βλ. επισυναπτόμενα έγγραφα )

Θεσσαλονίκη, 22.10.2016

Μανόλης Λαμτζίδης

Δικηγόρος,

Πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ



Α. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κυριακή του Θωμά ξημερώνοντας Δευτέρα, 23 Aπριλίου 2012, αγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, διέρρηξαν πέντε πόρτες και έσπασαν 15 κλειδαριές. Στις 06.45 ένας ιερέας της μονής αντιλήφθηκε την παραβίαση. Εντρομος διαπίστωσε ότι οι δράστες πήραν την τιμία κάρα της Αγίας και μια λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Αρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε.


Οι δράστες μπήκαν στην εκκλησία του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να κλέψουν ξανά. Ομως, κάμερα παρακολούθησης της εκκλησίας «έπιασε» το αυτοκίνητό τους. Ετσι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τη σπείρα.
Διαπιστώθηκε ότι επέλεγαν ως στόχους παλιούς και ιστορικούς ναούς σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, έχοντας ως βασικό στόχο ιερά λείψανα και δισκοπότηρα.
Διοχέτευαν προφανώς τα κλοπιμαία στη Ρουμανία σε παράνομους συλλέκτες με το αζημίωτο και κρατούσαν για τους ίδιους τα τάματα των πιστών και άλλα αντικείμενα αξίας που έκλεβαν από τους ναούς.
«Κανένα από τα άγια λείψανα δεν βρέθηκε στα χέρια τους, αφού είχαν προλάβει να τα διοχετεύσουν σε άγνωστους συλλέκτες. Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν αρχικά τέσσερις Ρουμάνοι, στη συνέχεια ακόμη ένας και κατόπιν άλλα δύο άτομα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμη τρία.
Οι δράστες είχαν προσπαθήσει να μπουν και στο μοναστήρι του Αγίου Παΐσιου στη Σουρωτή, είχαν «χτυπήσει» τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στην Πολίχνη και στα Λαγκαδίκια, τον Αγιο Νικόλαο στην περιοχή Χαριλάου, καθώς και εκκλησίες στις Σέρρες και στον Βόλο.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!