Ο Στουρνάρας στην εξεταστική για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα. Live

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών καταθέτει αυτήν την ώρα στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τις τράπεζες.

"Με το να επικαλείστε συνεχώς τον Εισαγγελέα, νομίζετε ότι με φοβίζετε;" ρώτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης της νομιμότητας της δανειοδότησης των κομμάτων και των εταιρειών ΜΜΕ.

«Από το πρωί που ήρθα εδώ έχω ακούσει τη λέξη "Εισαγγελέας" 50 φορές. Νομίζετε ότι ο εισαγγελέας θα μας λύσει τα προβλήματα;» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας.

Σε υψηλούς τόνους και με αντεγκλήσεις συνεχίζεται η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ, στην οποία καταθέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Έλλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.


«Τα κόκκινα δάνεια είναι μια πρόκληση, μεγαλύτερη κι από το ασφαλιστικό ή το δημοσιονομικό» είπε ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας πως έχει συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο ώστε να περάσει νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση ανέβηκε από 5% το 2008 σε 45% σήμερα και ότι στους επαγγελματίες τα μη εξυπηρετούμενα αγγίζουν το 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,1%, στη ναυτιλία το 27,4% και στα ΜΜΕ 25%.

Για Attica Bank: Έδινε δάνεια σε εταιρίες με χαμηλή διαβάθμιση σαν να ήταν η Microsoft

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το κύριο αίτιο της κρίσης ήταν η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ πιο συντηρητικό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες παρά τα όποια λάθη τους, ότι η χώρα απέφυγε την χρεοκοπία χάρη στις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Διαβεβαίωσε ότι στα δάνεια των κομμάτων από το 2000 μέχρι σήμερα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες εξηγώντας ότι οι επιχορηγήσεις των κομμάτων αποτελούν ασφαλή εξασφάλιση όταν γίνονται σε μια κοινοβουλευτική θητεία.

Σχετικά με την Τράπεζα Αττικής υποστήριξε ότι η τράπεζα είχε πάρει πολύ λάθος δρόμο, ήταν εκτός πλαισίου και η ΤτΕ με τον εποπτικό της ρόλο κατάφερε να την εξυγιάνει και να αλλάξει την διοίκηση κάτι που - όπως είπε - θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα και ο προκάτοχος του ο κ. Προβόπουλος.

Επίσης άφησε αιχμές για τον κ. Προβόπουλο λέγοντας πως θα μπορούσε να έχει καθαρίσει την τράπεζα Αττικής νωρίτερα, διέψευσε την κατάθεση Προβόπουλου πως τον είχε ενημερώσει όταν ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομίας λέγοντας:

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, εγώ στην θέση του θα ήμουν πιο προσεκτικός».

Ωστόσο, λίγο αργότερα χαρακτήρισε καλές τις σχέσεις του με τον κ. Προβόπουλο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.


Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα από τα δάνεια ύψους 1, 3 δισ. ευρώ των ΜΜΕ μόνον τα 317 εκ είναι τα καταγγελμένα προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης που υποστήριζαν ότι τα ληξιπρόθεσμα είναι πολύ περισσότερα και τον Ανδρέα Λοβέρδο να κατηγορεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι κάνουν bullying στον κ. Στουρνάρα επειδή δεν τους βγαίνουν τα νούμερα.

Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως τα στοιχεία αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 με τα μέλη της εξεταστικής να εκτιμούν ότι πολλά δάνεια καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες τον τελευταίο χρόνο.

Στην συνέχεια όμως οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και των μελών της επιτροπής σχετικά με το πόρισμα Καλούδη με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να κατηγορεί τον διοικητή ότι ψεύδεται και να ζητάει να κρατηθεί στο αυτόφωρο. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελλου.

Ένταση επικράτησε και πάλι όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «σόφισμα» της κυβέρνησης λέγοντας πως διερευνάτε το σόφισμα σας δηλαδή ότι το τρίγωνο της διαπλοκής ήταν ΜΜΕ- τράπεζες – κόμματα.

«Οι απαντήσεις που παίρνουμε εδώ δείχνουν ότι αυτό το συμπέρασμα είναι το απόλυτο ψέμα» δήλωσε προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης.

«Βγάλατε πόρισμα» τον ρώτησε η κ. Κοζομπόλη ενώ η Αννέτα Καβαδία είπε «έχετε εκπαιδευτεί πολύ καλά στην ατάκα, τόσα χρόνια στα τηλεπαράθυρα».

«Καταλάβετε ότι σας κοροϊδεύει η ηγεσία σας» απάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Λίγο αργότερα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς σχολίασε την θυελλώδη συνεδρίαση λέγοντας πως η επιτροπή ορισμένες φορές θυμίζει «παιδική χαρά» και πως οι υψηλοί τόνοι δημιουργούνται τεχνικά για λόγους τηλεθέασης.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!