Ο Πάπας στο ισοπεδωμένο Αματρίτσε [pics, vid]

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική αλλά μόνο αυτό δεν ήταν. Ένα μήνα και δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν το Αματρίτσε, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε το μαρτυρικό χωριό για να συναντήσει τους επιζήσαντες του φονικού Εγκέλαδου.

Ο Ποντίφηκας είχε εκφράσει από τη πρώτη στιγμή την επιθυμία του να επισκεφτεί το χωριό που θρηνεί τους περισσότερους από τους 300 νεκρούς του σεισμού της 24ης Αυγούστου. «Θέλω να κάνω αυτήν την επίσκεψη ιδιωτικά, μόνος, ως ιερέας, επίσκοπος και πάπας. Αλλά μόνος. Έτσι θέλω να την κάνω. Και θέλω να βρεθώ κοντά στους ανθρώπους», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το ταξίδι του στη Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο προκαθήμενος της Αγίας Έδρας έφθασε στο χωριό λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τρίτης (04.10.2016) και κατευθύνθηκε προς τα προκατασκευασμένα σχολικά κτίρια που φιλοξενούν περίπου 100 μαθητές, αφού το ανακαινισμένο σχολείο τους κατέρρευσε με το σεισμό.

Χαιρέτισε μαθητές, έσφιξε το χέρι ενός άνδρα που έχασε τη γυναίκα του και τα παιδιά του και τώρα ζει με το «βάρος» εκείνου που έμεινε πίσω. Μετά, βρέθηκε και στην «κόκκινη ζώνη», που είναι κλειστή για το κοινό εξαιτίας του κινδύνου κατάρρευσης τοίχων.

Μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στην περιοχή, όπου η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά τις ζημίες στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει υποσχεθεί ότι οι κοινότητες που καταστράφηκαν θα ανοικοδομηθούν για να γίνουν ακριβώς όπως ήταν πριν από την καταστροφή.

Περιμένοντας αυτή την ανοικοδόμηση, οι 1.800 σεισμοπαθείς στεγάζονται σε σκηνές ή σε ξενοδοχεία που έχουν τεθεί στη διάθεσή τους στην περιοχή, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Φωτογραφίες: Reuters


Πηγή: www.newsit.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!