Βγήκαν με άλογα στους δρόμους για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ (pics + vids)


Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 07:00 έως τις 11:00 και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη (06/10/2016) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και Πρόνοια επηρεάζονται απο τις κινητοποιήσεις στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο χώρο στάθμευσης του ΕΚΑΒ είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι για την προγραμματισμένη πορεία προς τα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας με τον συμβολισμό -χαρακτηρισμό: «Καραβάνι Υγείας».
Στην πρωτότυπη αυτή κινητοποίηση έλαβαν μέρος αγροτικά οχήματα ακόμη και άλογα, με το «καραβάνι» των διαδηλωτών να περνά μπροστά από την Βουλή, πριν καταλήξει έξω από το υπουργείο Υγείας. 

Παρακολουθήστε τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών είχαν προγραμματιστεί εδώ και μέρες. Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση την Τρίτη (04/10/2016) ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη 4.000 θέσεων στο ΕΣΥ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, οι 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία θα έχουν διάρκεια μόλις 12 μήνες, που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο τα κενά θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερα. Επίσης, στο ΕΣΥ λείπουν 30.000 νοσηλευτές, πράγμα που καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τις προσλήψεις που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφονται μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες.
«Το Καραβάνι της Υγείας συνεχίζει τον δρόμο του», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και σήμερα ξεκίνησε στις 07:00 από το ΕΚΑΒ, θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «τα λεφτά των καναλιών πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά πρόβλεψη των μνημονίων». Επίσης, τονίζει ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως προσθέτει, τα νοσοκομεία θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και κάνει λόγο «για διάλυση του ΕΣΥ».
Συγκεκριμένα, στον «Ευαγγελισμό», οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας και σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στα Επείγοντα.
Στη Θεσσαλονίκη τα Σωματεία του Θεαγένειου Νοσοκομείου και του Ιπποκράτειου καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.
Στο Ηράκλειο το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Μαζί τους θα διαδηλώνουν και οι συνταξιούχοι της Κρήτης.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με αιτήματα:
- Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
- Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα.
- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλους τους εργαζόμενους.
- Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν, Καθολική και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
-Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ να μη φθάσουν στη Βουλή.
- Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.

Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!