Δέκα χρόνια WikiLeaks

Θα μπορούσαμε να πούμε πως σήμερα γιορτάζουμε τα 10α γενέθλια του αποκαλυπτικού δελτίου WikiLeaks, αν όσα δημοσιοποίησε δεν άφηναν πικρή γεύση.

Σκοπός της δημιουργίας του WikiLeaks ήταν να εκθέσει απόρρητα κυβερνητικά μυστικά, αλλά και τεκταινόμενα κρυφά από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό, για να καταστεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Ανάμεσα στα όσα έχει αποκαλύψει σ' αυτό το διάστημα το WikiLeaks είναι απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σ' αυτά περιλαμβάνονται βιολογικά και χημικά όπλα, παρόμοια με εκείνα που είχε κατηγορηθεί ότι δήθεν διέθετε ο Σαντάμ Χουσεΐν για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ.

Από τις πρώτες αποκαλύψεις του WikiLeaks ήταν τα ποσά που κέρδισε η «εκκλησία της Σαϊεντολογίας», που υποτίθεται ότι ήταν «μη κερδοσκοπική».

Το 2007 ήρθαν οι αποκαλύψεις για όσα φρικτά συνέβαιναν στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο.

Το 2010 ήρθε η αποκάλυψη βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων από Αμερικανούς στρατιώτες να βάλλουν από ελικόπτερα Απάτσι εναντίον στόχων πολιτών στη Βαγδάτη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που έκανε το WikiLeaks το 2010 και το 2011 χιλιάδων απόρρητων τηλεγραφημάτων Αμερικανών διπλωματών ανά τον κόσμο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα, ενδιαφέρον προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση απόρρητων συζητήσεων για τις περιβόητες διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία ΤΤΙΡ όσο και την αντίστοιχη Αμερικανο-Ασιατική Trans-Pacific Partnership.

Από το 2012 το WikiLeaks άρχισε να δημοσιοποιεί απόρρητα e-mails από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αποκαλύπτοντας εκτεταμένη κυβερνητική διαφθορά και κακομεταχείριση πολιτών.

Tη μεγαλύτερη αναταραχή, όμως, προκάλεσε στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα για την αμερικανική προεδρία, με την αποκάλυψη των e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος. Η παράταξη της Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε ευθέως τη ρωσική κυβέρνηση ότι «είχε βάλει το χεράκι της» στην υπόθεση.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεοπτική εμφάνισή του για τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση του οργανισμού του. Η εμφάνισή του επρόκειτο να μεταδοθεί ζωντανά από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Εκουαντόρ, στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει την έκδοσή του. Ως αιτία της αναβολής της εμφάνισής του αναφέρθηκαν «λόγοι ασφαλείας».

Στην ομιλία του πολλοί πίστευαν πως επρόκειτο να κάνει και άλλες αποκαλύψεις για τη Χίλαρι Κλίντον.
Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, οι αποκαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να ανατρέψουν και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ.

Με tweet που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο WikiLeaks αναφέρθηκε πως αντί του λόγου ο Ασάνζ θα μεταδώσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω Βερολίνου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!