Με πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα, ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος θέτει ως βασικούς στόχους ανάπτυξη στο 2,7% και πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ.

O στόχος για το πλεόνασμα θεωρείται εφικτός, μετά τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν (και αφορούν τα προσωρινά στοιχεία του Οκτωβρίου) που δείχνουν πλεόνασμα-μαμούθ λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων που εισέρρευσαν στα ταμείου του κράτους.

Ωστόσο, η εικόνα της πραγματικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από αυτή των αριθμών, που δείχνουν τα ταμεία του κράτους να ξεχειλίζουν από ρευστότητα όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μόλις που τα βγάζουν πέρα.

Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει και πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, αυτές θα υποστούν νέα μείωση σε μια προσπάθεια το 2017 να συγκρατηθούν στα επίπεδα των 56 δισ. ευρώ από 57,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.

Το «ψαλίδι» στις δαπάνες θα είναι μεγαλύτερο από 1,3 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, αν συνδυαστεί με τις αυξήσεις των 2,5 δισ. που θα γίνουν στους φόρους, η λιτότητα που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ανεργία παραμένει υψηλή, τη στιγμή που η δημόσια κατανάλωση κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς. 

Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής έως τις 10 Δεκεμβρίου.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!