20 χρόνια Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 1,6 δισ. ευρώ μέσα από 3.646 δωρεές

Η έως τώρα  δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα, όπου εκτός των άλλων αναπτύσσονται και ορισμένες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, όπως είναι η ανάπτυξη του ΚΠΙΣΝ, καθώς και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης και της νεανικής ανεργίας.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών το ΙΣΝ, έχει πραγματοποιήσει συνολικά:

752 δωρεές ύψους 383 εκατ. ευρώ για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Κύριοι στρατηγικοί στόχοι των κινήσεων αυτών είναι να διευρυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις Τέχνες, να προωθηθεί η ελληνική τέχνη και ο πολιτισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενθαρρυνθούν οι δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, οργανισμών και καλλιτεχνών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί σήμερα.

1.107 δωρεές ύψους 484 εκατ. ευρώ για την Παιδεία. Μέσω των δωρεών υλοποιούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεμελιώνονται νέα πρωτοποριακά εκπαιδευτικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης ικανοτήτων (πρόγραμμα capacity building) προς όφελος ποικίλων κοινωνικών ομάδων.

672 δωρεές ύψους 287 εκατ. ευρώ στους τομείς της Υγείας και του Αθλητισμού. Έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση της προσβασιμότητας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

1.115 δωρεές συνολικού ύψους 409 εκατ. ευρώ για την Κοινωνική Πρόνοια. Οι δωρεές εστιάζουν κυρίως στις ανάγκες των πλέον ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, άστεγους, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας για τη νέα γενιά.

Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, 494 δωρεές ύψους €164 εκατομμυρίων εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση.  Η πλειονότητα των δωρεών έχει διατεθεί για την υποστήριξη υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων και για την υποστήριξη της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Επιπλέον, δόθηκαν δωρεές για την αγορά εξοπλισμού ή οχημάτων, αλλά και για έργα κατασκευής και ανακαίνισης κοινωνικών δομών.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει 57 δωρεές ύψους €38 εκατομμυρίων, οι οποίες εστιάζουν σε προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει και να εξετάζει προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και διεθνείς εταίρους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μία ώθηση στην απασχόληση των νέων.

Η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος συμπληρώνεται με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, συνολικού ύψους €617 εκατομμυρίων, το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη καταγράψει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, πριν την επίσημη παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του έργου.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ, ανέφερε: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση. Έτσι ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς».  

Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός International Rescue Committee (IRC) ανακοίνωσε σήμερα την εξασφάλιση δωρεάς, ύψους $15 εκατομμυρίων, από το ΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού.

«Η νέα δωρεά από το ΙΣΝ, η οποία έρχεται σε συνέχεια της μακρόχρονης υποστήριξης που έχει προσφέρει το Ίδρυμα στο IRC, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρωτοφανούς ανθρωπιστικής ανάγκης», δήλωσε ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IRC.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!