Και επίσημα στους Κινέζους το 24% του ΑΔΜΗΕ

Βάσει του σχεδίου σύμβασης, ο υποψήφιος αγοραστής θα κληθεί να καταθέσει εγγυητική επιστολή 20 εκατομμυρίων ευρώ με ισχύ έξι μηνών, ενώ η ΔEΗ θα πληρωθεί το 2017 το μέρισμα που θα διανείμει ο ΑΔΜΗΕ για την οικονομική χρήση 2016 και το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% των καθαρών κερδών του ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, το τίμημα των 320 εκατομμυρίων θα αυξάνεται κατά 5% εφόσον η μεταβίβαση των μετοχών δεν ολοκληρωθεί μεταξύ 1/1 και 31/12 2017 και επιπλέον 4% για τον επόμενο χρόνο. Για μια διετία η κινεζική State Grid δεν θα έχει δικαίωμα μεταβίβασης των μετοχών, αλλά όπως σημειώνεται στις επεξηγήσεις, αν αυτό συμβεί, η State Grid θα καταβάλλει μέρος του τιμήματος στη ΔEΗ, το οποίο τίμημα θα υπολογιστεί με βάση ειδικές διατάξεις.

Tέλος η συμφωνία προβλέπει την πληρωμή από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔEΗ ποσού 131 εκατομμυρίων ευρώ μείον φόρους, το οποίο ορίζει ως cash upstream payment και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αντιστοιχεί σε επιστροφή κεφαλαίου από κεφαλαιοποίηση παγίων του ΑΔΜΗΕ.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για τα οποία θα απαιτηθούν αποφάσεις από την γενική συνέλευση είναι τα εξής:

•Έγκριση πώλησης του 25% στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ

•Έγκριση της Εισφοράς 51% στην Εταιρία Συμμετοχών

•Έγκριση της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με σκοπό τη σε είδος διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ και μεταβίβαση, συνεπεία της ως άνω διανομής, σους υφιστάμενους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην εταιρία Συμμετοχών. 

Από την άλλη, η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ αναμένεται να αποφασίσει την απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρία και προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία 100% θυγατρική, μία νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα διανομής αερίου -όποτε αυτά γίνουν - σε νέες αστικές περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά κλπ.

Η νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα είναι πλήρως λειτουργικά και διοικητικά διαχωρισμένη από τη μητρική ΔΕΠΑ, η οποία δεν θα έχει λόγο ούτε στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής

Η μητρική ΔΕΠΑ – η εταιρία που θα μείνει  μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής- θα ασχολείται με την προμήθεια, την εμπορία αερίου, τις διεθνείς συμβάσεις κ.λπ.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!