Άκυρες οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων για 4 περιοχές

Συγκεκριμένα, το Β' Τμήμα του ΣτΕ με σειρά αποφάσεων του κρίνει παράνομη και άκυρη την υπουργική απόφαση αναφορικά μόνο με τις 4 περιοχές, στις οποίες είχαν ακίνητα οι προσφεύγοντες και όχι για την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις  στην Αττική (Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά) και στους Δελφούς Άμφισσας. Όπως αναφέρεται, ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία, ούτε λήφθηκε υπόψη η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Πλέον θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να προσδιοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες προκειμένου να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν σημαίνουν ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ προηγούμενων ετών, καθώς κρίθηκε ότι δεν μπορεί  ένα μήνα πριν  την εκπνοή του 2016 να τροποποιηθεί ο κρατικός προσυλλογισμός.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ: «η πρόταση ή/και ο κανονιστικός καθορισμός των τιμών εκκίνησης δεν χωρεί νομίμως, αν γίνεται (κατά παραγνώριση των προαναφερόμενων, συναγόμενων από το άρθρο 41 του ν. 1249/1982, όρων) συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας ή του συνόλου της επικράτειας, κατά γενική επίκληση και εκτίμηση στοιχείων αναγόμενων σε διάφορες περιοχές και δίχως συγκεκριμένη μεθοδολογία, που να έχει τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά».


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!