ΡΕΚΚ: Δήμος Καλαμαριάς: 81 ακίνητα ακόμα…. στον «αέρα»



                   Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς   
Μεταμορφώσεως 9,ισόγειο,τηλ./φαξ : 2313 314396
                                E-mail: dimotikikinisikal@gmail.com,  info@rekk.gr,                
                 
                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήμος Καλαμαριάς: 81 ακίνητα ακόμα…. στον «αέρα»

Σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών για τη χρήση του  2015 που συνόδεψε την επίσημη έκθεση και τον προέλεγχο ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του  οικονομικού έτους 2015 , που τέθηκε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2016 , η εικόνα του Δήμου απέχει από αυτή ενός σύγχρονου, καλά οργανωμένου με συνθήκες πλήρους διαφάνειας και αποτελεσματικού στην είσπραξη των εσόδων Δήμου.
Ειδικότερα:
1.                       Ακίνητη δημοτική περιουσία
Εκκρεμεί μέχρι την ημερομηνία σύνταξης η εγγραφή ακινήτων του Δήμου , για τα οποία οι σχετικές αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων καταβλήθηκαν στους δικαιούχους στη χρήση 2013 (εννοεί τις εκτάσεις εντός Κόδρα για τις οποίες καταβλήθηκαν υπέρογκες αποζημιώσεις λόγω «απαλλοτρίωσης» χωρίς να επιδιωχθεί η μείωση των ποσών στο Εφετείο , για το οποίο ποτέ δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις) , από τις χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν στους Δήμους, για την εξοφληση υποχρεώσεων , που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31.12.2011.
Δεν συμπεριλαμβάνεται στη Δηλωση Ακινήτων της χρήσεως 2015 ολόκληρο ακίνητο εμβαδού 1.600 τμ περίπου .
Δεν έγινε αποδοχή κληρονομιάς της «δωρεάς ΔΑΗ.»
Δεν έγινε απογραφή ορισμένων κτηρίων ιδιοκτησίας του Δήμου μέχρι 31.12.2015
Δεν ολοκληρώθηκε η απογραφή πάγιων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου.
81 ακίνητα (!!!) του δήμου ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς.
2.                       Δεν έγινε καθολική εισαγωγή και χρήση των «λογιστικών αποθηκών»
Η παρακολούθηση αποθηκών από το Τμήμα Μηχανογράφησης άρχισε μόλις το 2014, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ειδών που ενώ συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες εισαγωγής
ΠΟΥ αγοράστηκαν ΔΕΝ συμπεριλαβάνονται οι αντίστοιχες αξίες τους. Επίσης εντοπίστηηκαν δειγματοληπτικά περιπτώσεις ειδών με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ αξίες μεταξύ των υπολοίπων των «ισοζυγίων αποθήκης» και των αντίστοιχων υπολοίπων των καρτελών αποθήκης «καθολικών ειδών» είτε λόγο μονο ποσοτικών εξαγωγών ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΕΣ, είτε λογω λανθασμένων τιμών αξιών εισαγωγών και εξαγωγών , καθώς καιθ ύπαρξη αποθεμάτων χωρίς αξία.            Δηλαδή, εκκρεμεί κίνδυνος αδιαφανούς διαχείρισης των υλικών των αποθηκών!                   
3.                       Οφειλές ιδιωτών
Σημειώνεται καθυστέρηση εισπράξεων ποσού ύψους 4.200.000,00 ευρώ
4.                       Μη έγκαιρη έκδοση  χρηματικών καταλόγων
Μη έγκαιρη έκδοση χρηματικών καταλόγων
Ενδεικτικά αναφέρεται στην έκθεση  ότι μέσα στη χρήση 2015 εκδόθηκαν χρηματικοί κατάλογοι του 2007-2011 , δηλαδή με καθυστέρηση 8 έως 4 ετών, του 2008   για πρόστιμα του έτους εκείνου ,  του 2009-2011 για πρόστιμα του τέλους 0,5%
Η καθυστέρηση στη βεβαίωση εσόδων του Δήμου δημιουργεί προβλήματα στην είσπραξή τους, στη ρευστότητα του Δήμου και  στην άσκηση ενδίκων μέσων για τη διεκδίκησή τους με κίνδυνο παραγραφής ορισμένων απαιτήσεων .

5.                       Μείωση εσόδων από τέλη ελεγχόμενης στάθμευση  λόγω κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας στις 23.9.2013 τα οποία από 100.000,00 ευρώ περίπου μέσα στο 2015 μειώθηκαν στο 0 (!!!).
6.                       Επισημαίνονται διαχειριστικοί κίνδυνοι λόγω της άμεσης είσπραξης των δικαιωμάτων ταφής από τη Διεύθυνση-Τμήμα Κοιμητηρίων και όχι από την Ταμειακή υπηρεσία κατά παράβαση της βασικής αρχής ότι κανένα πρόσωπο δεν πρέπει να διεκπεραιώνει μια συναλλαγή από την αρχή μέχρι το τέλος της.
7.                       Η είσπραξη του δημοτικού τέλους (0,5%) δε γίνεται με βάση τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ , αλλά με υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με προφανείς κινδύνους απώλειας δημοτικών εσόδων.
Η ΡΕΚΚ θεωρεί ότι η ετήσια έκθεση του ΣΟΛ είναι πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο της πορείας των οικονομικών του Δήμου και την αποτύπωση των δομικών αδυναμιών της διοίκησης, με  χαρακτηριστικότερο σημείο την «παράλειψη τακτοποίησης» στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμαριάς 81 ακινήτων του Δήμου μας, τα οποία σήμερα κυριολεκτικά βρίσκονται στον…. «αέρα»!
Επισυνάπτεται η έκθεση του ΣΟΛ.
                                                Καλαμαριά, 20.11.2016

                                                Από το Γραφείο Τύπου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!