Aνώτατο δικαστήριο: Απαραίτητη η έγκριση του κοινοβουλίου για το Brexit

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit.


Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας - ξεκινώντας επίσημες συζητήσεις με την ΕΕ - από μόνη της, όπως μεταδίδει το BBC.


Η κυβέρνηση υποστήριζε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αρκούσε για να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να είναι απαραίτητη η ψήφος των βουλευτών, ωστόσο ακτιβιστές έκαναν λόγο για αντισυνταγματική κίνηση.


Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασΤεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

 

Αναλυτές ανέφεραν νωρίτερα πως αν το δικαστήριο δικαιώσει τους βουλευτές που προσέφυγαν σε αυτό δίνοντας την αρμοδιότητα στη Βουλή, αυτό μπορεί ουσιαστικά να σημάνει και την ακύρωση στην πράξη του Brexit. Οι βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Ο άνθρωπος που συνέταξε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας είχε επίσης δηλώσει στο BBC πως η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit μετά το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιό της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και όταν θα έχει αρχίσει η διαδικασία», δήλωσε ειδικότερα ο Τζον Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο γενικός εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε στο Ανώτερο Δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι η επίκληση του Άρθρου 50, πιθανότατα μέσω μίας επιστολής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, είναι αμετάκλητη. Η ίδια έχει δηλώσει ότι η επίκληση του Αρθρου 50 θα γίνει μέχρι το τέλος του Μαρτίου.


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!