Η αγωνία του Χρ. Σπίρτζη για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Σε ένα αγώνα δρόμου, με έντονη παρασκηνιακή δράση, προκειμένου να ελέγξει τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ, έχει επιδοθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης. Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του κ. Σπίρτζη να επηρεάσει αποτέλεσμα εκλογών, επιστημονικών φορέων, που σχετίζονται με το υπουργείο του. Το είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, άλλες δύο φορές, σε επίπεδο εκλογών επιστημονικών - κλαδικών συλλόγων. Μια τον περασμένο Δεκέμβριο στις εκλογές των Τοπογράφων με όχημα μια παράταξη που είχε επικεφαλής στενό του συνεργάτη και μια στις εκλογές των Πολιτικών Μηχανικών, με όχημα μια παράταξη που είχε επικεφαλής, έναν από τους κουμπάρους του.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο αρμόδιος για τα δημόσια έργα και υποδομές, επιχειρεί να αναμιχθεί στις εκλογές του ΤΕΕ. Ωστόσο, οι προσπάθειες του κ. Σπίρτζη να εκλεγεί στην προεδρία του ΤΕΕ, πρόσωπο της επιρροής του, προκαλούν ποικίλα σχόλια, καθώς εκδηλώνονται στον απόηχο των όσων διαδραματίστηκαν στην Τράπεζα Αττικής και με το βλέμμα στραμμένο στις πιθανολογούμενες εξελίξεις που εκτιμάται ότι δεν θα τον αφήσουν αλώβητο. Μάλιστα, η σπουδή του κ. Σπίρτζη να ελέγξει το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΤΕΕ, αποδίδεται, από πηγές που γνωρίζουν άριστα το χώρο των μηχανικών και «στην προσπάθεια του να στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου, το μήνυμα ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρός και μπορεί να κατευθύνει τις εξελίξεις, στο χώρο που τον έκανε υπουργό.»

Βασικός στόχος του κ. Σπίτρζη στην προσπάθεια ελέγχου του ΤΕΕ, είναι η δημιουργία προβλημάτων στην παράταξη του κ. Στασινού, που στηρίζεται από την ΝΔ και θεωρείται το φαβορί των εκλογών, καθώς και η αποδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών και διεκδικεί τη δεύτερη θέση. Για την επίτευξη του στόχου του, η τακτική που ακολουθεί ο κ. Σπίρτζης, με δεδομένο ότι στις εκλογές για το ΤΕΕ, το εκλογικό σύστημα είναι η ανόθευτη απλή αναλογική, είναι η δημιουργία ή η στήριξη παρατάξεων στις οποίες ηγούνται πρόσωπα της επιρροής του, και οι οποίες θα παίξουν ρόλο στις διεργασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου.

Ο εκλεκτός του υπουργού για την θέση του προέδρου του ΤΕΕ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Χρ. Ακριτίδης, στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος απομακρύνθηκε από το κόμμα μετά την αποχώρηση του από τη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» του κ. Στασινού, που είναι η επίσημη παράταξη της Ν.Δ.Η παράταξη του, «Ανασυγκρότηση - ΤΕΕ από την αρχή» πλαισιώνεται κυρίως από στελέχη προερχόμενα από την Β. Ελλάδα, πολλά από τα οποία έχουν αναφορά στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και στελέχη όπως ο κ.Γ. Ηλιόπουλος που είχε διατελέσει γραμματέας του τομέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί σχέσεις με τον κ. Σπίρτζη.

Βασικοί πυλώνες στην προσπάθεια του Υπουργού για να ελέγξει το ΤΕΕ είναι η παράταξη «Αφετηρία» που εκπροσωπείται από τους κ.κ. Παντουβάκη - Κοτζαμπασάκη, και στους κύκλους των μηχανικών αναφέρεται και ως « η παράταξη των κουμπάρων και επαγγελματικών συνεργατών» καθώς και η παράταξη «Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών», στην οποία ηγείται ο κ. Γιανναδάκης έως σήμερα Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και στην οποία και συμμετέχουν διορισμένα, από τον κ. Σπίρτζη, στελέχη στη δημόσια διοίκηση.

«Δεκανίκι» του Υπουργού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί και η παράταξη «Πρόοδος και αναβάθμιση ΤΕΕ», η οποία στους κόλπους των μηχανικών είναι γνωστή και ως «η παράταξη της Τράπεζας Αττικής». Πρόκειται για μια «πρασινομπλέ» παράταξη που συγκροτήθηκε από στελέχη που απομακρύνθηκαν από την ΝΔ αλλά και από στελέχη που εκδιώχθηκαν από την παράταξη που στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λόγω της εμπλοκής των ονομάτων τους στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής. Στην παράταξη αυτή ηγούνται οι κ.κ Ζανιάς, Βογανάτσης, Κουρνιώτης και Ζυγούρης. Εντύπωση προκαλεί, το γεγονός ότι την παράταξη αυτή φέρεται να στηρίζει ανοιχτά, κόντρα στις επιλογές της Χ. Τρικούπη, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Η στήριξη του κ. Κωνσταντινόπουλου, που προκαλεί έντονη δυσφορία στη Χ. Τρικούπη, αποδίδεται στην παρουσία του κ. Βογανάτση, που ήταν ο οργανωτικός υπεύθυνος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατά τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Το βράδυ της Κυριακής θα φανεί αν ο υπουργός θα βγει ενισχυμένος απ' αυτή τη διαδικασία, επιτυγχάνοντας το σχεδιασμό του, ή αν οι μηχανικοί του επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη τραυματισμένο πολιτικό του προφίλ.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!