«Πολιτικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου»

Με μια εξαιρετικά φορτισμένη ομιλία ο Νίκος Φίλης αποχαιρέτησε το υπουργείο Παιδείας εκφράζοντας ανοιχτά την ενόχληση και απογοήτευσή του για την απομάκρυνσή του.

Σκληρά λόγια από τον βουλευτή, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον αρχιεπίσκοπο όσο και για την αντιπολίτευση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Αιφνιδίως το άριστα 20 ανατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του ο Νίκος Φίλης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της απομάκρυνσής του από το υπουργείο Παιδείας δηλώνοντας «βρισκόμαστε στις θέσεις μας μετά την εντολή του ελληνικού λαού και εναπόθεση του πρωθυπουργού» προσθέτοντας ότι οι αλλαγές και οι αντικαταστάσεις γίνονται όταν παρατηρηθούν προβλήματα.

«Τέτοιου τύπου προβλήματα δεν μου επισημάνθηκαν αναφορικά με το έργο μας» είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Το αντίθετο, μάλιστα, αν κρίνω και από τις θετικές αναφορές του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο».

«Παρ' όλα αυτά αιφνιδίως το άριστα 20 ανατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προσβάσιμο βαθμό. Ποιος έκανε λάθος; Ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;» τόνισε με νόημα.

Σε ειρωνικό τόνο ο Νίκος Φίλης, ο οποίος σε στιγμές δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του, συνέχισε λέγοντας: «Η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή ακόμη κι αν το νέο σχολείο είναι κοτζάμ υπουργείο».

«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη», είπε επίσης και σχολίασε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα μόνο χαμόγελο του προκαλεί καθώς «υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται».

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους την ομιλία του ο τόνισε: «Εμείς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην Αριστερά στα ανυπότακτα χρόνια, όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά στον κόσμο. Όταν βγάζαμε τη γλώσσα στα συντηρητικά και δήθεν χρηστά ήδη. Όταν μας απέβαλλαν από τα σχολεία χαρακτηρίζοντάς μας μιάσματα και αλήτες. Και αυτή είναι η σύνδεσή μας με τη σημερινή κοινωνία της κρίσης».

«Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών και αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους», πρόσθεσε με νόημα.

Ο απερχόμενος υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ακραία τηλεοπτική συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (ΣΚΑΪ) δηλώνοντας «Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την άρση των παρεξηγήσεων, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα πολιτικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας».

«Στη συνέχεια εκτοξεύθηκε ακόμη μια προβληματική από κάθε πλευρά άποψη περί πρόθυμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την κυβέρνηση εάν το ζητήσει η Εκκλησία» τόνισε με νόημα ο Ν. Φίλης.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την ηγεσία της Εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, και έκανε λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.

«Είμαστε μπροστά σας για να πούμε σταράτα λόγια», είπε νωρίτερα ο κ. Φίλης και έκανε εκτενή αναφορά στα όσα επιχείρησε και έφερε εις πέρας το υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας του, αποδεικνύοντας ότι «η Αριστερά έχει όραμα και σχέδιο για την εκπαίδευση».

Στις 12 Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι χτύπησε στο σύνολο των σχολείων της χώρας, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή «που έβαλε τέλος στην επιδίωξη των αντιπάλων μας να εμφανίσουν την Αριστερά ως μια παράταξη μεγάλων λόγων και μικρών έργων».

Μέσα σε λίγους μήνες το υπουργείο προχώρησε στις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε και εξήγησε: το νέο ολοήμερο νηπιαγωγείο, ο νέος τρόπος οργάνωσης του Γυμνασίου, το νέο ΕΠΑΛ, επιστροφή ειδικής αγωγής στην εκπαίδευση, η προστασία ιδιωτικών εκπαιδευτικών από νεοφιλελεύθερα αφεντικά», ο εθνικός διάλογος για την αποσύνδεση του Λυκείου από τη μονοδιάστατη πρόσδεσή του στο άρμα των πανελλήνιων, ΕΣΠΑ, ΙΕΚ, ψηφιακό σχολείο, περιβαλλοντική παιδεία, συσσίτια.

Ιδιαίτερη έμφαση έκανε και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που ξεκίνησε με επιτυχία και ενισχύεται εβδομάδα με την εβδομάδα Παρακάλεσε, μάλιστα, τον νέο υπουργό Παιδείας να αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα και εξέφρασε τις τύψεις του «που δεν μπόρεσα να επισκεφθώ ως υπουργός ένα από αυτά τα σχολεία».

«Ελπίζω ο κ. Γαβρόγλου να μου επιτρέψει να το πράξω ως βουλευτής συνοδεύοντάς τον σε κάποιο», πρόσθεσε.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!