Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας

Με τραπουλόχαρτα «σημάδευαν» τα σακιά με τα ναρκωτικά που έφερναν από την Αλβανία τα μέλη πολυμελούς κυκλώματος που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα κάθε τραπουλόχαρτο ήταν η ένδειξη για την ποιότητα των ουσιών, ενώ αυτός που τα παράγγελνε εάν δεν ήταν αυτά που είχε ζητήσει δεν τα παραλάμβανε. Επίσης ανάλογα με την ποιότητα κυμαίνονταν και η τιμή ανά κιλό που ξεκινούσε από 1.200 - 1600 ευρώ και έφτανε τα 1.800 - 2.300 ευρώ.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής εξέφραζαν την πεποίθηση ότι μετά τις συλλήψεις των μελών του συγκεκριμένου κυκλώματος, στο πλαίσιο της επιχείρισης με την κωδική ονομασία «Χίμαιρα», η μείωση στη διακίνηση των ναρκωτικών στις γειτονιές της Αθήνας αναμένεται να μειωθεί το προσεχές διάστημα κατά 30-40%, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη του κυκλώματος κατά την 8μηνη τουλάχιστον δραστηριότητά του, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα «ίχνη» τους αφού πρώτα εντόπισαν και έθεσαν υπό παρακολούθηση το άτομο που ανήκε στα «υψηλά» κλιμάκια του κυκλώματος, ενώ διαπίστωσαν πως ακόμα και οι διακινητές έπαιρναν μέτρα προφύλαξης για να αποφύγουν τη σύλληψη κάνοντας διαρκώς «κύκλους» γύρω από το σημείο που επρόκειτο να γίνει η αγοραπωλησία και αλλάζοντας ακόμη και οχήματα μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης η υπόθεση «αφορά στην πλήρη αποδόμηση εγκληματικού δικτύου, το όποιο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η σημερινή υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών. Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης. Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραμε να φτάσουμε στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου και να το αποδημήσουμε πλήρως.»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος σημείωσε ότι «για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά 97 άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά. Συγκεκριμένα τα 59 άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα υπόλοιπα 38 μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και 2 ηγετικά μέλη της οργάνωσης. Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 46 άτομα τα οποία και αναζητούνται.» Και πρόσθεσε ότι «ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προς τη δομή του κυκλώματος διαπιστώθηκε ότι «λειτουργούσε» σε 7 επίπεδα:

1ο) Στο ανώτατο επίπεδο τοποθετείται υπήκοος Αλβανίας, που βρίσκεται στην Αλβανία, ο οποίος και αποτελεί το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν μόνο το ψευδώνυμο του «Γκέντι» και συνεχίζεται η έρευνα για την εξακρίβωση των στοιχείων του.

2ο) 4 υπήκοοι Αλβανίας, αποτελούν τα ηγετικά στελέχη - εντολείς της οργάνωσης,

3ο) 7 άτομα από τα οποία 3 υπήκοοι Αλβανίας και 4 ημεδαποί, δραστηριοποιούνταν στη πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια κάνναβης,

4ο) 3 ημεδαποί ήταν επιφορτισμένοι με την διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,

5ο) 20 άτομα από τα οποία 17 υπήκοοι Αλβανίας, ημεδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας και υπήκοος Ρουμανίας, είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών,

6ο) 10 άτομα από τα όποια 6 υπήκοοι Αλβανίας, 3 ημεδαποί και υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές - (dealers) και στο τελικό επίπεδο,

7ο) το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των αστυνομικών έγιναν συνολικά 45 κατ' οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- 433 κιλά και 400 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
- 6 κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,
- 100 γραμμάρια ηρωίνης,
- φυτεία κάνναβης 1300 δενδρυλλίων
-  2 φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικά 300 δενδρυλλίων και πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
- μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,
- 30.000 ευρώ,
- μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες)
- 10 αυτοκίνητα,
- 2 μοτοσυκλέτες
- φορτηγό

Επίσης εκτιμάται ότι το κύκλωμα στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:

- 1 τόνο και 235 κιλά κάνναβης
- 1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης
- μισό κιλό ηρωίνης
- μισό κιλό MDMA
- 8 κιλά κάνναβης, υδροπονικής καλλιέργειας.


Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!