Το τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα στην Ευρώπη

Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη --στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης-- να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.

"Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο", δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο λαϊκιστής εκατομμυριούχος αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η στάση του απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη.

Πέρα από τα πάμπολλα ερωτήματα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί, πολλές χώρες της ΕΕ διερωτώνται για τις συνέπειες της νίκης Τραμπ.

"Ανησυχούν πολύ καθώς οι ίδιες εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, είτε όσον αφορά τη μετανάστευση, είτε το ελεύθερο εμπόριο, έχουν πολύ ισχυρή πολιτική απήχηση στους κόλπους της Ευρώπης", υπογραμμίζει η Χίδερ Κόνλεϊ, που θυμίζει τις πολλές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Ευρώπη, με πρώτες τις προεδρικές στη Γαλλία την άνοιξη του 2017.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα θα έρθει στην Ελλάδα, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα όπου συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επόμενος σταθμός είναι η Γερμανία. Για την έκτη του επίσκεψη στη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο δημοκρατικός πρόεδρος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τη "στενότερη εταίρο του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του", όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μπεν Ροντς.

Ο Ομπαμα θα επωφεληθεί από το ταξίδι αυτό για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι.

Ο Ομπάμα θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με έναν σταθμό στο Περού όπου θα μετάσχει στο Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας -Ειρηνικού (Apec).


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!