Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ομπάμα -«Υπάρχει ακόμη δρόμος για τον ελληνικό λαό»

Στις 13:30 έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος περπάτησε δίπλα-δίπλα με τον Μπαράκ Ομπάμα στο κόκκινο χαλί.

Αρχικά η μπάντα παιάνισε τον αμερικανικό εθνικό ύμνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου και στη συνέχεια ακολούθησε ο ελληνικός εθνικός ύμνος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται εκ μέρους της κυβέρνησης οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Κοτζιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ παρών είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης.

Στη συνέχεια Προκόπης Παυλόπουλος και Μπαράκ Ομπάμα αφού επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που είχε πάρει θέση επί της Ηρώδου Αττικού και χαιρέτισαν τους Έλληνες υπουργούς, μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ρωτά τον Έλληνα ομόλογό του «αν αυτό είναι το σπίτι σας;» και τον Προκόπη Παυλόπουλο να του απαντά ότι «όχι, μένω σε άλλη κατοικία».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο διάλογο μπροστά στις κάμερες καλοσώρισε τον Αμερικανό πρόεδρο »της μεγάλης και φίλης χώρας που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για την αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική και οικνοομική κρίση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε για την δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Ελλάδα είναι υπερ της ταχείας επίλυσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ».

Αδιανόητη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης γιατί αν αυτό συνέβαινε θα ήταν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διάλογος Ομπάμα-Παυλόπουλου
«Σας καλωσορίζω στην ΑΘήνα και σας υποδέχομαι ως τον Προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικο Μέγαρο.

Θερμά ευχαρίστησε ο κ. Παυλόπουλος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό. «Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» είπε.
«Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα».

«Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.

«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη».

«Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή εκτιμούμε ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστούμε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια».

H άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό

Πυρετός στις προετοιμασίες

Τις τελευταίες πινελιές στις ετοιμασίες για την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έβαλαν λίγο μετά τις 12:30 στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό το βλέμμα των μυστικών υπηρεσιών και ήδη οι Εύζωνες είχαν πάρει τις θέσεις τους.

Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι τα μέτρα ασφαλείας. Πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ βρίσκονται κυριολεκτικά σε όλη την περίμετρο.
Εξω από το Προεδρικό Μέγαρο, μέσα σε αυτό, ενώ στην ταράτσα είναι η βάση των ελεύθερων σκοπευτών.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα θα παρουσιάσουν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως θα εισέλθουν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για διευρυμένες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 130 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

Καρέ καρέ τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας

Αισθητή η παρουσία των ανδρών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Στην ταράτσα του προεδρικού Μεγάρου βρίσκονται πράκτορες των μυστικών υπηρειών και ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΜΑΚ

Την περίμετρο ελέγχουν αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά 

Πάνοπλοι αστυνομικοί βρίκσονται στον περιβάλλοντα χώρο του Προεδρικού Μεγάρου

Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ «χτενίζει» την περιοχή

Φωτογραφίες: Eurokinissi (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) , Intimenews (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!