“Χίλια μύρια κύματα... Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη” Ένα βιβλίο, μια έκθεση, ένα ταξίδι


Καλαμαριά   01 – 11 - 2016        

                                                            
                                                 ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

             Χίλια μύρια κύματα... Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη”
                                     Ένα βιβλίο, μια έκθεση, ένα ταξίδι
Μια ξεχωριστή έκθεση φέρνει στην Καλαμαριά το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού
Έπειτα από μια εξαιρετική πορεία δύο χρόνων, το grafic novel “Αϊβαλί” ετοιμάζεται να κλείσει ένα κύκλο εκθέσεων, εργαστηρίων, παρουσιάσεων σε 12 πόλεις, με την αντίστοιχη διοργάνωση που θα γίνει στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη. Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς φιλοξενεί την έκθεση και διοργανώνει ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στον Δημοτικό Εκθεσιακό Χώρο Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού Καλαμαριάς).  
            Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου από τους: Δημήτρη Γουλή, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντή του 67ου Δημοτικού Σχ. Θεσσαλονίκης, Τζωρτζίνα Κουτρουδίτσου, Υποψήφια Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικό στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τον δημιουργό του “Αϊβαλί”, Αντώνη Νικολόπουλο (Soloup). Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα “Τα πάντα ρει” με μικρασιάτικα και ρεμπέτικα τραγούδια.
            Στο βιβλίο “Αϊβαλί” και στην έκθεση, η Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγιά και η Ανταλλαγή Πληθυσμών παρουσιάζονται, με την τεχνική του σκίτσου και του κόμικ, μέσα από το οδοιπορικό του ίδιου του συγγραφέα στο Αϊβαλί - πατρίδα της γιαγιάς του - σε έναν ονειρικό θα λέγαμε συνδυασμό με το έργο και τις αναμνήσεις τριών Ελλήνων λογοτεχνών (Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη-Μολυβιάτη) και ενός Τούρκου (Αχμέτ Γιορουλμάζ). Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το βιβλίο, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από σημαντικά Ιστορικά Αρχεία. Περιλαμβάνει επίσης θεματικές ενότητες για τον τρόπο αφήγησης και κατασκευής της ιστορίας με τη μορφή comics.
            Το βιβλίο τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Κόμικ και Καλύτερου Σεναρίου στο πλαίσιο του Concdom Con Athens 2015. Έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στην Τουρκία από τις εκδόσεις ΙΣΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις Steinkis, ενώ η έκθεση έχει ταξιδέψει στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, την Κωνσταντινούπολη, και το ίδιο το Αϊβαλί.
            Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα: 9.00 - 13.00 , Τρίτη έως Παρασκευή: 9.00 - 13.00 και 18.00 - 22.00 , Σάββατο: 12.00 - 14.00 και 19.00 – 22.00 , Κυριακή 12.00 – 17.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
            Για ξεναγήσεις σχολείων παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλ. 2310 432091
Παράλληλες Εκδηλώσεις:

Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Ομιλητές: Νικόλαος Γραίκος, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ.
Αντώνης Κωτίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ.
Φιλοθέη Κολίτση, Φιλόλογος


Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ PLAYBACK ΘΕΑΤΡΟ

Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ
Ομιλητές: Χαράλαμπος Καράογλου, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ.
Βασίλης Βασιλειάδης, Επιστημονικός Ερευνητής Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!