ΗΠΑ: Αυτή είναι η νέα πρεσβευτής στον ΟΗΕ που διάλεξε ο Τραμπ

Την Σαμάνθα Πάουερ, απεσταλμένη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ΟΗΕ, που είναι ειδική σε θέματα διεθνών σχέσεων, θα διαδεχτεί η Νίκι Χάλεϊ ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, όταν η Γερουσία θα εγκρίνει τον διορισμό της.

Η Χάλεϊ έχει ασχοληθεί με νομοθετικά πολιτειακά ζητήματα αλλά και την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων της στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, ενώ διαθέτει ελάχιστη εμπειρία σε ζητήματα διεθνών σχέσεων, τα οποία ωστόσο θα κληθεί να διαχειριστεί εντός του πλαισίου δράσης του διεθνούς οργανισμού, σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τον διεθνή ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ υπό την προεδρία Τραμπ.

Η ίδια είχε ασκήσει κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τα πρώτα στάδια του προκριματικού κύκλου για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κυρίως αναφορικά με την υποστήριξη που του είχε προσφέρει ο πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ.

Η Χάλεϊ είχε υποστηρίξει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ, τους Γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Τεντ Κρουζ, μέχρι τη δήλωσή της, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ, παρά τις επιφυλάξεις της για τον χαρακτήρα του.

Κίνηση κατευνασμού έναντι της κριτικής που δέχθηκε η επιλογή

H επιλογή της Νίκι Χάλεϊ, κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας για τη θέση του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μία κίνηση κατευνασμού της κριτικής που έχει δεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά γυναικών, αλλά και για τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με τους μετανάστες και τις μειονότητες.

Η Χάλεϊ ηγήθηκε μιας επιτυχούς προσπάθειας την προηγούμενη χρονιά προκειμένου να υποσταλεί η σημαία των συνομόσπονδων πολιτειών από την πολιτειακή πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας, έπειτα από την πολυαίμακτη επίθεση σε εκκλησία και τον θάνατο εννέα μαύρων στο Τσάρλεστον. Τη σημαία αυτή έφεραν ως έμβλημα οι δυνάμεις της συνομοσπονδίας που υποστήριζαν τη διατήρηση της δουλείας στη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ πολλοί τη χαρακτήριζαν ρατσιστικό έμβλημα.

Από την πλευρά της η Χάλεϊ δήλωσε ότι αποδέχεται την προσφορά της θέσης από τον Τραμπ, ενώ θα συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της ως κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας μέχρι την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία ΗΠΑ.

“Όταν ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχεις θετική συνεισφορά στην ευημερία του έθνους μας, αλλά και στη θέση του έθνους μας στον κόσμο, είναι σημαντικό να τον ακολουθήσεις,” ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο της ανάληψης των διπλωματικών καθηκόντων της στον ΟΗΕ, η Χάλεϊ θα πρέπει να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ αναφορικά με μερικές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η επανεξέταση εμπορικών συμφωνιών, αλλά και η άσκηση πιέσεων στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την άμυνα των χωρών τους.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Πεκίνο, με την Κίνα να είναι ουσιαστική διπλωματική δύναμη στον ΟΗΕ και αναφορικά με το μέλλον των εμπορικών συμφωνιών ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και τη διαχείριση των διεκδικήσεων για τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, είναι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών αναγκών του διεθνούς οργανισμού συνεισφέροντας περισσότερο από το 1/4 του προϋπολογισμού των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ειρηνευτικών αποστολών και το 22% των δαπανών του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!