Βαρουφάκης: Άνευ σημασίας το ταξίδι Ομπάμα

Η Αθήνα δεν είχε καμία βοήθεια από τον Αμερικανό πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, σχολίασε στο ραδιόφωνο του BBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα έναν πολύ ευχάριστο ταξίδι για τον ίδιο αλλά άνευ σημασίας για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική ήταν και η κατηγορηματική απάντηση Βαρουφάκη σε ερώτημα του δημοσιογράφου «Εάν ο πρόεδρος Ομπάμα άκουγε τη συνέντευξη, τι μήνυμα θα ήθελες να του στείλεις; Τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την “τρύπα”;»

«Απολύτως τίποτα», είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι στη συνάντηση που είχε ως υπουργός Οικονομικών με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο τον Απρίλιο του 2015 «συμφωνήσαμε απολύτως. Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε μια ελάχιστη προεδρική γλώσσα για να περιγράψει τη λιτότητα και τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα αλλά, όπως του είπα, το υπουργείο των Οικονομικών του δεν ακολουθούσε τη γραμμή του και συνέχισε να μην το κάνει.

»Στο τέλος δεν είχαμε καμία βοήθεια στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη. Αυτή ήταν μια περίοδος που ο Ομπάμα θα μπορούσε να στηρίξει τα λόγια του με πράξεις, για να στηρίξει μια συμφωνία που θα είχε νόημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την Αμερική. Δεν το έκανε. Αυτό το ταξίδι τώρα είμαι σίγουρος ότι του είναι ένα πολύ ευχάριστο ταξίδι αλλά είναι εντελώς άνευ σημασίας...», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και απάντησε κατηγορηματικά:

«Το αντίθετο. Εάν το καλοσκεφτείτε, έχουμε μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση που έχει αναγκαστεί από τους πιστωτές της να προσποιείται ότι δεν είναι χρεοκοπημένη και να θέτει δημοσιονομικούς στόχους που είναι αδύνατον να επιτευχθούν».

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση φόρων σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει έλλειψη ζήτησης και ενώ οι τράπεζες βαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ποσοστό 52-54% και δεν δανείζουν ούτε τις επικερδείς επιχειρήσεις.

Για τα μέτρα που λαμβάνει το Μαξίμου ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να τα κάνει αυτά αλλά της τα έχουν επιβάλει με τη συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015». Χαρακτήρισε, μάλιστα, απίστευτα υψηλούς τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Σε ερώτηση γιατί δεν ακολούθησε άλλο δρόμο, εξήγησε ότι δεν είχε αυτή την εντολή. «Η εντολή που είχα από τους ψηφοφόρους μου ήταν να πάω στους πιστωτές και να τους προτείνω μια λογική αναδιάρθρωση του χρέους και μια λογική μεταρρυθμιστική πολιτική που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ξεπληρώσει στους δανειστές όσα περισσότερα μπορούσε. Η τραγωδία της δανειακής συμφωνίας που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση -και εξαιτίας της παραιτήθηκα επειδή δεν μπορούσα να τη συνυπογράψω- είναι ότι τώρα δεν πρόκειται να πάρουν τα λεφτά τους πίσω»

Γιατί απλώς δεν τους είπατε ότι «δεν έχουμε τα λεφτά, ξεκινάμε από την αρχή;», αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος.

«Να σας θυμίσω ότι ήμουν υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός. Αυτή ήταν η σύστασή μου προς τον πρωθυπουργό τη νύχτα του δημοψηφίσματος που ο ελληνικός λαός έδωσε μια εντολή σε ποσοστό 62%, να κάνει η κυβέρνηση αυτό που είπες. Ο πρωθυπουργός στο γραφείο του μου είπε ότι ήρθε η ώρα να παραδοθούμε. Προσπάθησα να τον μεταπείσω, πέρασα τρεις ώρες προσπαθώντας, απέτυχα και υπέβαλα την παραίτησή μου», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!