Οι εκλογές του ΤΕΕ, η Τράπεζα Αττικής και τα αντάρτικα

Ανεργία, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, «μαύρη» και κακοπληρωμένη δουλειά για τους «τυχερούς», κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων επιβαρύνσεων, μαζική φυγή στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άλλοτε προνομιούχος και δυναμικός κλάδος των μηχανικών.

Είναι αυτά που θα χρωματίσουν τις εκλογές της Κυριακής, οι οποίες θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλα τα αστικά κέντρα, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Δικαίωμα ψήφου έχουν 102.725 μηχανικοί, αλλά η αποχή αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας των τελευταίων αναμετρήσεων. Αυτή η παράμετρος πάντως δεν αφαιρεί την αξία του αποτελέσματος, που έχει αποδειχθεί προάγγελος πολιτικών εξελίξεων.

Χαρακτηριστικό της φετινής αναμέτρησης είναι ο... πληθωρισμός συνδυασμών, που φτάνουν τους 21 και μαζί με τους δύο μεμονωμένους εκτοξεύουν τον αριθμό των υποψηφίων στους 2.717! Είναι στοιχεία που δείχνουν τη σκληρή μάχη που θα δοθεί στην 200μελή Αντιπροσωπεία, τη λεγόμενη «Βουλή των μηχανικών», από την οποία θα αναδειχθεί η νέα διοίκηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γ. Στασινός, που εκλέχθηκε από... καραμπόλα μετά την υπουργοποίηση του Χρήστου Σπίρτζη, έχει το χρίσμα της Ν.Δ., αλλά τη «γαλάζια» δεξαμενή διεκδικούν τουλάχιστον άλλα δύο ψηφοδέλτια που συγκροτήθηκαν από στελέχη της παράταξης.

Εχει οργανώσει πρωτοφανή καμπάνια, που φέρει την προσωπική του σφραγίδα, έχοντας προκαλέσει αρνητικά σχόλια σε όλους τους συνδυασμούς. 

Η μεγαλύτερη παράταξη στον χώρο της Αριστεράς, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2013, είναι η «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», που κινείται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη φορά συμπράττει με τους Οικολόγους και ανεξάρτητους.

Στα ψηφοδέλτιά της κυριαρχούν οι νέοι αλλά και οι δυναμικές ειδικότητες (ηλεκτρονικοί, μηχανικοί παραγωγής, ορυκτού πλούτου και περιβάλλοντος), πολλές από τις οποίες δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με βάση το σύνθημα «Σήμερα διαλέγεις εσύ», δίνει έμφαση στη διαφάνεια και την αναβάθμιση του ΤΕΕ. Προτείνει τη λειτουργία παρατηρητηρίου εργασίας που θα δώσει την εικόνα της απασχόλησης στους μηχανικούς και θα συμβάλει στη διαμόρφωση λύσεων.

Χαρά Τζαναβάρα

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ 

Την ώρα που χιλιάδες μηχανικοί, ημιαπασχολούμενοι άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι αγωνιούν για το εργασιακό μέλλον τους, οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ, ανεξαρτήτως των διακηρύξεων των παρατάξεων, παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον, τόσο για τις παρασκηνιακές διεργασίες όσο και για το αποτύπωμα του αποτελέσματος στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Οι φετινές εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα να διεξάγονται στον απόηχο του θέματος της Τράπεζας Αττικής, που σηματοδοτήθηκε από την επίμαχη δανειοδότηση του εργολάβου και τότε υποψήφιου καναλάρχη Χρ. Καλογρίτσα.

Υπενθυμίζεται πως μπορεί το ΤΕΕ να μη διορίζει διοίκηση στην τράπεζα, έχει όμως υπό τον έλεγχό του τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας.

Τα τελευταία χρόνια πλήθος καταγγελιών καταγράφονται από τις αριστερές κυρίως οργανώσεις του ΤΕΕ ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου των μηχανικών στη «μη συστημική» Τράπεζα Aττικής.

Η τελευταία δεν ελέγχεται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά από την ΤτΕ, της οποίας ο εκλεκτός Θόδωρος Πανταλάκης τοποθετήθηκε στη διοίκηση παρά την αρχική διαφοροποίηση της κυβέρνησης.

Η Τράπεζα Αττικής, στην οποία είναι επί χρόνια τοποθετημένα τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, γεμάτη σήμερα «κόκκινα» δάνεια, αποτελούσε διαχρονικά ένα πεδίο προνομιακής δανειοδότησης φιλικά προσκείμενων -προς τους διοικούντες- κατασκευαστικών εταιρειών. Δάνεια με χαμηλά επιτόκια και μηδενικές εγγυήσεις.

Ο συσχετισμός στη διοικούσα του ΤΕΕ που θα προκύψει συνδέεται άμεσα και με τους χειρισμούς στην αποκαλούμενη τράπεζα των μηχανικών, το Ταμείο των οποίων ξόδεψε το 2014 τις τελευταίες του καταθέσεις (περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ) για να στηρίξει την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών ο επί χρόνια συνδικαλιστής (στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ), πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Επισήμως ο υπουργός φέρεται να κρατάει αποστάσεις, όμως το αποτέλεσμα που θα προκύψει μετά το βράδυ της Κυριακής, θα δείξει -ακόμα και στο Μαξίμου- πόσο μπορεί ακόμα να επηρεάσει τον χώρο από τον οποίο προέρχεται.

Πρώτος στόχος του υπουργού φέρεται να είναι η αποδυνάμωση του προέδρου του ΤΕΕ, του «σκληρού νεοφιλελεύθερου» Γιώργου Στασινού και της στηριζόμενης πλήρως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη παράταξης ΔΚΜ.

Η τελευταία, παρ’ ότι πολύ ισχυρή, αναμένεται να καταγράψει απώλειες λόγω της αποχώρησης της ΔΑΠ Μηχανικών υπό τον Χρόνη Ακριτίδη, νυν γενικό γραμματέα του ΤΕΕ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών ο επί χρόνια συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης - Ο νυν πρόεδρος Γιώργος Στασινός, που θεωρείται «σκληρός νεοφιλελεύθερος» και επικρίνει ανοιχτά την κυβέρνηση, βρίσκεται στο «στόχαστρο» του υπουργού στις εκλογές

Η παράταξη Ακριτίδη («Ανασυγκρότηση - ΤΕΕ από την αρχή» -αποτελεί ψηφοδέλτιο «γαλάζιων ανταρτών») πλαισιώνεται κυρίως από στελέχη προερχόμενα από τη Β. Ελλάδα, πολλά από τα οποία έχουν αναφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και στελέχη όπως ο Γ. Ηλιόπουλος που είχε διατελέσει γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί σχέσεις με τον Χρ. Σπίρτζη.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, ο Ακριτίδης θεωρείται από πολλούς η επιλογή Σπίρτζη απέναντι στον Στασινό.

Ο νυν υπουργός είναι κόκκινο πανί για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ καθώς και μεμονωμένα στελέχη από Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ.

Αποτελεί γρίφο το αποτέλεσμα που θα έχει στις επικείμενες εκλογές καθότι έχει τελείως διαφορετική στελέχωση σε σχέση με την κάθοδό της το 2013, αφού αποτελείται από στελέχη που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στον αποχωρήσαντα από την παράταξη, όταν ανέλαβε υπουργός, Χρ. Σπίρτζη.

Χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών είναι η παρουσία αρκετών νέων σχημάτων, τα οποία έχουν προκύψει κυρίως από στελέχη των «γαλαζοπράσινων» παρατάξεων, που για προσωπικούς ή πολιτικούς λόγους και συμφέροντα αποχώρησαν και ίδρυσαν νέα «μαγαζιά».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράταξη «Πρόοδος και αναβάθμιση ΤΕΕ», που συγκροτήθηκε από στελέχη που απομακρύνθηκαν από τη Ν.Δ. αλλά και από στελέχη που εκδιώχθηκαν από την παράταξη που στηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λόγω της εμπλοκής των ονομάτων τους στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Δυσφορία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η ανοιχτή στήριξη αυτού του σχήματος από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Ιδιαίτερη σημασία ως προς την τελική επιρροή την επομένη των εκλογών θα παίξει το άτυπο άθροισμα των ψήφων που θα λάβει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ («Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών» -στοχεύει στη δεύτερη θέση), μαζί με δορυφορικά σχήματα που φέρεται να έχουν την υποστήριξη του νυν υπουργού Υποδομών.

Στον χώρο της Αριστεράς, σημαντική δύναμη αναμένεται να καταγράψουν και δύο οργανώσεις που συμμετέχουν στις κινηματικές διαδικασίες και συνυπάρχουν στην «Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών»:

Από τη μια υπάρχει η «Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση - ΑΡΑΓΕΣ», που προέρχεται από στελέχη τα οποία διαφωνούν με την κυβερνητική γραμμή και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρή δυναμική φέρεται να έχει και η παράταξη #block_TEE «Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων και Ανέργων Μηχανικών», με αναφορές στον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτων αριστερών.

Τέλος, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών είναι η επίσημη παράταξη του ΚΚΕ, η οποία σταθερά καταγράφει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά στην κάλπη του ΤΕΕ από τα πανελλαδικά εκλογικά ποσοστά του κόμματος.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θέλουμε να κάνει ο επιστημονικός και συνδικαλιστικός μας φορέας: να διαφημίζει, αυτάρεσκα, ότι έχει τη λύση για όλα τα προβλήματα και να λειτουργεί ως κλειστή λέσχη ή να δίνει τον λόγο στα μέλη του για να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους;

Να ευαγγελίζεται την ανάπτυξη, χωρίς να ενδιαφέρουν οι «λεπτομέρειες» ή να υποστηρίζει τους μισθωτούς και με ΔΠΥ μηχανικούς, τους μικρούς και μεσαίους μελετητές και εργολήπτες με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των εισοδημάτων;

Αν στα παραπάνω η απάντηση είναι η πρώτη επιλογή, τότε δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα και δεν χρειάζεται καν να συμμετάσχουμε στις εκλογές.

Αντίστοιχα, αν απάντηση είναι η αδιαφορία, τότε μάλλον έχουμε εγκαταλείψει οριστικά κάθε προσπάθεια αλλαγής (σε αυτήν όμως την περίπτωση μήπως έχουμε εγκαταλείψει και κάθε προσπάθεια αλλαγής της ίδιας μας της κατάστασης;).

Αν όμως οι απαντήσεις κλίνουν προς τη δεύτερη επιλογή, τότε αξίζει κάτι να κάνουμε.

Αυτή είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε: να μην αρκεστούμε στον ρόλο του τίμιου πλην ελάχιστα χρήσιμου κομπάρσου, αλλά να τολμήσουμε επί της ουσίας, και με μεγάλες δυσκολίες είναι η αλήθεια, να οικοδομήσουμε έναν φορέα για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη του.

Οι εφιαλτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ, καθώς καταστροφικές αποφάσεις τόσο της απερχόμενης διοίκησης του κ. Στασινού όσο και της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σπίρτζη έχουν φέρει σήμερα χιλιάδες μηχανικούς σε οριακή κατάσταση.

Οι εισφορές οδηγούν σήμερα έναν στους δύο νέους μηχανικούς να μην εγγράφεται στο ΤΕΕ, αναζητώντας σπουδές και εργασία στο εξωτερικό ή καταλήγοντας στα νεοφανή «αναπτυξιακά» εργαλεία ανασφάλιστης και ευέλικτης εργασίας, όπως τα vouchers.

Οσοι μηχανικοί συνεχίζουν, παρά ταύτα, να εργάζονται σε μικρά ή μεγάλα μελετητικά γραφεία και εταιρείες, έρχονται αντιμέτωποι με τις αδιανόητες απαιτήσεις των εργοδοτών που απορρέουν από την πρόσληψη με «μπλοκάκι», την απληρωσιά, την καταπάτηση του ωραρίου, ακόμα και την απόλυση κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης για πολλές γυναίκες μηχανικούς (αυτές μαζί με τους νέους είναι τα μεγάλα θύματα των νέων εργασιακών σχέσεων).

Η μεγάλη αποχή στις εκλογές του 2013 είναι αδύνατο να εμποδίσει την κυβερνητική και εργοδοτική ατζέντα της ΡΠΜ (ΣΥΡΙΖΑ) και των παρατάξεων Σπίρτζη και Στασινού, οι οποίες για να διατηρήσουν τα ποσοστά τους κατεβαίνουν μέσα από 7 και 5 «διασπάσεις», αντίστοιχα.

Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων και Ανέργων Μηχανικών #block_TEE καλούμε «μπλοκάκηδες», άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μπλοκάρουμε μαχητικά την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των εκπροσώπων της στο ΤΕΕ και τη λογική της «αριστερής» διαχείρισης.

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ανανεωμένη, ηχηρή αριστερή, αυτόνομη, ριζοσπαστική, αγωνιστική φωνή μέσα στο ΤΕΕ ώστε να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση προς το «σύστημα» ΤΕΕ και τους διαχειριστές του.

Να ακουστεί δυνατά μια φωνή ανυπακοής που θέλει να επαναλάβει το ΟΧΙ στα μνημόνια και την καταπίεση, την καταστροφή του επαγγέλματος και του μέλλοντός μας.

Επιδιώκουμε να εκφράσουμε τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς άμεσα θύματα της ανεργίας και των νέων εργασιακών σχέσεων.

Στις εκλογές της 20ής Νοέμβρη σε καλούμε να στείλεις μήνυμα οργής τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. όσο και στα κόμματα της μνημονιακής «αντιπολίτευσης» και τα στηρίγματά τους στο ΤΕΕ.

Οι επερχόμενες εκλογές του ΤΕΕ αποτελούν ορόσημο τόσο για το Επιμελητήριο και τον ρόλο που έχει απολέσει ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας όσο και για τη ΔΗΣΥΜ.

Με την ανανεωτική μας πρόταση επιδιώκουμε την αναβίωση του ΤΕΕ ως πυλώνα στήριξης του τεχνικού κόσμου, του επιστημονικού δυναμικού και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Σε μια συγκυρία κρίσιμη για την οικονομία μας, για τους επιστήμονες ήρθε η ώρα η χώρα να οδηγηθεί σε νέα πορεία, ήρθε η ώρα το ΤΕΕ να μπει σε νέα τροχιά και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για το αύριο, τη μάχη της προοπτικής για τους μηχανικούς.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!