Ο Τραμπ θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Κούβα

Ο ελληνοαμερικανός Priebus που ανέλαβε επικεφαλής του προσωπικού του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι θα Τραμπ θα αναστείλει τη διπλωματική αποκατάσταση που εδραίωσε ο απερχόμενος Ομπάμα εάν η κυβέρνηση της Κούβας δεν συμφωνήσει με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

"Εμείς δεν πρόκειται να έχουμε μια μονομερή συμφωνία που προέρχονται από την Κούβα χωρίς η κυβέρνηση τους να αλλάξει πράγματα της πολιτικής της, σχετικά με τις ανοιχτές αγορές, τους πολιτικούς κρατούμενους και με ζητήματα καταπίεσης. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ώστε να αποκατασταθούν ουσιαστικά οι σχέσεις μας. Αυτό πιστεύει ο πρόεδρος Τραμπ και αυτό θα απαιτήσει", ανέφερε ο Priebus μιλώντας στο Fox News το βράδυ της Κυριακής.

Πρόσθεσε πως η επαναφορά των διμερών οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων εξαρτώνται από το πρόσωπο που θα δείξει πλέον ο Ραούλ Κάστρο. "Ο Τραμπ θα ζητήσει αλλαγές και νέο χρονοδιάγραμμα για να φτάσουμε σε καινούργια συμφωνία από την αρχή".

 

Πρόσφατα πάντως ο Τραμπ κατηγορήθηκε από το Newsweek, πως είχε σπάσει το "εμπάργκο" για δικό του συμφέρον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία εταιρία που ασχολείται με ξενοδοχεία και καζίνο και η οποία ελέγχεται από τον Τραμπ είχε μυστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κούβα. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν παράνομες, καθώς την περίοδο της προεδρίας του Φιντέλ Κάστρο ίσχυε το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ. Το περιοδικό "Newsweek" παρέθεσε συνεντεύξεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων Τραμπ, εσωτερικά αρχεία των εταιριών του, αλλά και δικαστικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ δαπάνησαν ποσό τουλάχιστον 68.000 δολαρίων το 1998, για ένα ταξίδι στην Κούβα. Την περίοδο εκείνη ήταν παράνομη κάθε εταιρική δαπάνη αμερικανικής εταιρίας στην Κούβα, χωρίς την επίσημη άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η εταιρία του Τραμπ φαίνεται ότι δε δαπάνησε απευθείας τα χρήματα αυτά, αλλά τα διοχέτευσε μέσω μιας αμερικανικής εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων.

Σύμφωνα με πρώην διοικητικό στέλεχος των επιχειρήσεων Τραμπ, ο στόχος του ταξιδιού αυτού στην Κούβα, ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην περίπτωση χαλάρωσης ή περιορισμού των μέτρων εμπορικού αποκλεισμού που εφαρμόζονταν υπό το αμερικανικό εμπάργκο. Το ίδιο πρώην στέλεχος δηλώνει ότι ο ίδιος ο Τραμπ είχε συμμετοχή στις συζητήσεις για το ταξίδι αυτό, ενώ ήταν ενήμερος και για την πραγματοποίησή του

Προεκλογικά πάντως ο Τραμπ υποσχέθηκε πίεση στην κουβανική κυβέρνηση στους αμερικανοκουβανούς ψηφοφόρους του στη Νότια Φλόριντα. Το Σάββατο απευθύνθηκε σε αυτούς σχολιάζοντας τον θάνατο του Φιντέλ, καυτηριάζοντας την πολιτική Ομπάμα που ήρθε πιο κοντά στην κυβέρνηση Κάστρο.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, "σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει".

Ο ίδιος, τόνισε ότι "η διακυβέρνησή μας θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας, θ' αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία", ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα δει σύντομα" μία ελεύθερη Κούβα.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον Φιντέλ Κάστρο ως "κτηνώδη δικτάτορα". Ο ίδιος ο Τραμπ βέβαια, την εβδομάδα που μας πέρασε, δήλωσε πως θα "κόβει" τη χρηματοδότηση στις πόλεις που δεν συνεργάζονται για την απέλαση μεταναστών που δεν έχουν ανανεώσει τα χαρτιά τους. Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σιάτλ, Νιου Τζέρσι και Φιλαδέλφεια, έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνουν "πόλεις-άβατο" και θα αντισταθούν στις προσπάθειες του Τραμπ να εκπληρώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για απέλαση όσων μεταναστών δεν είναι νόμιμα στις ΗΠΑ και όσους έχουν στο μητρώο τους μία καταδίκη.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!