Από τον Τσίπρα στον Τραμπ

Πολλοί είναι αυτοί που τελευταίως σχολιάζουν το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός συνειδητοποιεί πλέον ότι υπήρξε ο πρώτος κήρυκας της αντισυστημικής ρητορείας εξασφαλίζοντας δι' αυτής την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα...

***
Τώρα όμως αντιλαμβάνεται πού μπορεί να οδηγήσει η κατάχρηση του δημαγωγικού αντισυστημικού λόγου. Ο Τραμπ δίνει δύναμη σε όλη την εθνικιστική Δεξιά, παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον χειροκρότησαν η Λεπέν στη Γαλλία, ο Φάρατζ στη Βρετανία, το ακροδεξιό-ξενοφοβικό κόμμα ΑfD στη Γερμανία, ο Μιχαλολιάκος στην Ελλάδα...

***
Προφανώς δεν είναι ό,τι καλύτερο για την Αριστερά και τον Αλ. Τσίπρα. Μαύρα φίδια τον ζώνουν πια απ' όλες τις πλευρές. Στην πολιτική τίποτα δεν μένει χωρίς συνέπειες. Ολα εδώ πληρώνονται...

***
Και επειδή ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κυβέρνηση, έβλεπαν τις διαδηλώσεις Αμερικανών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ με το σύνθημα «not my president» και χαριεντίζονταν, δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις μη συμβεί στο μέλλον κάποια διαδήλωση στην Αθήνα κατά της πολιτικής Τσίπρα με το σύνθημα «not my prime minister».

***
Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα μηνύματα ήρθαν και έρχονται στον Πρωθυπουργό, αν κρίνει κανείς πόσες συσκέψεις έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκλογή Τραμπ. Προς τα έξω ο κ. Τσίπρας δείχνει... ψύχραιμος και... αισιόδοξος και εμφανίζεται να εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στον ερχομό του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Και ξέρετε τι κουβεντιάζεται σε αυτές τις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου; Οτι ο κ. Ομπάμα θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρός πρόεδρος των ΗΠΑ (και συνεπώς πλανητάρχης) έως τις 20 Ιανουαρίου, με πλήρεις αρμοδιότητες («full capacity» τις ονόμασαν). Και για να γίνουν πιο πειστικοί, αναφέρουν τον αριθμό των αμερικανών αλλά και ευρωπαίων δημοσιογράφων που θα καλύψουν την παραμονή του στη χώρα μας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πόσο ενδιαφέρον θα έχει... παγκοσμίως η παρουσία του Ομπάμα στην Ελλάδα. Ακόμα και γερμανοί δημοσιογράφοι θα είναι παρόντες, όπως άφησαν να διαρρεύσει από το Μαξίμου, τη στιγμή όμως που όλοι γνωρίζουν ότι μετά την Αθήνα ο Ομπάμα πάει Βερολίνο.

***
Αλλά να 'ταν μονάχα οι αμερικανοί δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία τα οποία η επικοινωνιακή ομάδα του Πρωθυπουργού προβάλλουν για να δείξουν τη σημασία που έχει η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας... Ευελπιστούν ότι θα γίνουν συζητήσεις για το χρέος, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, τη διεθνή τρομοκρατία, τη Συρία κ.τ.λ. Αλλά ποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει ένας απερχόμενος πρόεδρος που θα δεσμεύουν τον λαϊκιστή Τραμπ; Μάλλον, νομίζω, ότι σε γενικόλογες ευχές θα περιοριστεί ο κ. Ομπάμα και νουθεσίες να τελειώνουμε με τις μεταρρυθμίσεις.

***
Αφού το Μαξίμου βλέπει ως ευκαιρία την επίσκεψη Ομπάμα επιμένοντας ότι θα εξακολουθήσει είναι active president έως τις 20 Ιανουαρίου του 2017, δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν να ανοίξει συζήτηση όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα αεροσκάφη. Καθόλου δεν άρεσε στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αγκυρα πρόκειται να προμηθευτεί εντός του 2018 τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα αεροσκάφη F-35 με τεχνολογία stealth, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι με αυτή την αμερικανική προμήθεια προς την Τουρκία αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο. Ετσι θα ζητήσουν από τον κ. Ομπάμα κάτι να κάνει (τουλάχιστον έως τον Γενάρη): είτε να μην τα παραδώσει το 2018 στην Τουρκία είτε να αγοράσουμε και εμείς μερικά από αυτά. Μόνο που σε μια μνημονιακή χώρα, με εξαθλιωμένους κατοίκους από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φορολογία και την ανεργία είναι δύσκολο να βρεθούν χρήματα. Και τα λεφτά είναι πολλά... Για αυτόν τον λόγο βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Καμμένος. Τι αποφασίστηκε άγνωστο (απόρρητο σου λένε).

***
Ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζει εντυπωσιακή υποδοχή στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ολόκληρο το δυναμικό της (κρατικής) ΕΡΤ θα βρίσκεται στο πόδι για να καλύπτει κάθε κίνηση του κ. Ομπάμα. Το ίδιο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τέτοια ευκαιρία δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη, ακόμα κι αν η Αθήνα μετατραπεί σε φρούριο με 3.000 και πλέον αστυνομικούς να τον φυλάσσουν.

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Ολο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για επαγγελματίες στο Διαδίκτυο που προβάλλουν τις κυβερνητικές και τις κομματικές δραστηριότητες κατά τρόπο προκλητικό και αντιδημοσιογραφικό. Επίσης, επιτίθενται τις περισσότερες φορές πετώντας λάσπη σε όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους κάνουν κριτική είτε στην κυβέρνηση στο σύνολό της είτε σε υπουργούς, ή ακόμα και σε κομματικά στελέχη. Το τελευταίο παράδειγμα η αποκάλυψη του στιχουργού Αρη Δαβαράκη που χειριζόταν το site «toportal.gr» ότι λάμβανε μηνιαίως 1.000 ευρώ από τον Νίκο Παππά και άλλα 500 ευρώ ο βοηθός του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται τα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι. Αυτό κατήγγειλε με ερώτησή του στη Βουλή ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Καραμανλής. Γιατί άλλο είναι να πληρώνει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την τσέπη του και άλλο οι φορολογούμενοι για να βρίζουν οι κύριοι αυτοί τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!