Οικολόγοι Πράσινοι: Μία δέσμευση που πρέπει να προχωρήσει

/11/2016

Διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας:

Μία δέσμευση που πρέπει να προχωρήσει


Με αφορμή την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας υπό την πίεση της εκκλησίας, η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δηλώνει σχετικά: «οι Οικολόγοι Πράσινοι θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Η απομάκρυνση και αντικατάσταση του πρώην Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιρροής της εκκλησίας στην πολιτική. Σε μία περίοδο αύξησης της ακροδεξιάς, οι τωρινοί εκπρόσωποι της εκκλησίας έρχονται να αγκαλιάσουν τις φοβιστικές και αφοριστικές απόψεις της, και να τις νομιμοποιήσουν στο ευρύ κοινό, γεγονός άκρως επικίνδυνο.»
Στα θέματα θρησκείας, οι ΟΠ θεωρούμε θετικά τα βήματα που ξεκίνησαν σχετικά με το μάθημα θρησκευτικών, την κατασκευή του Τέμενους, την κατάργηση ή προαιρετική πραγματοποίηση της προσευχής στα σχολεία και ευχόμαστε να προχωρήσουν και με τον επόμενο Υπουργό. Θεωρούμε τους φόβους της εκκλησίας για ισλαμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας αβάσιμους. Χώρες με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων πολιτών δεν έχουν βιώσει κάτι τέτοιο.
Η εκκλησία συνεχίζει να μπαίνει εμπόδιο σε προοδευτικές πολιτικές ισότητας και δικαιωμάτων, και είναι σημαντικό, ο ρόλος της να περιορίζεται στα ζητήματα πνευματικότητας των πολιτών που τους αφορά και τους εκφράζει ο λόγος της. Θα έχει πάντα ένα σημαντικό ρόλο στις παραδόσεις μας, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της την έκφραση του ελληνισμού.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!