Επιχείρηση "Χίμαιρα" στο κέντρο της Αθήνας

Στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που βρισκόταν πίσω από την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά έγιναν 97 συλλήψεις, με το παράνομο οικονομικό όφελος του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια συντονισμένων ενεργειών από αστυνομικούς στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Χίμαιρα», που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 26 Νοεμβρίου.

Για την υπόθεσή αυτή έκαναν δηλώσεις ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα ισχυρό «χτύπημα» που θα μειώσει έως και 40% τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη -με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι σε κεντρικές συνοικίες της Αθήνας- είναι εντελώς διαφορετική και αποτυπώνει στην πράξη τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Δείτε φωτογραφίες:Διακίνηση δίπλα σε σχολεία

Κάτοικος του Μεταξουργείου κατήγγειλε στο zougla.gr ότι γίνεται καθημερινά διακίνηση ουσιών στην οδό Κολοκυνθούς και στους γύρω δρόμους.

​Οι διαφωνίες στο ύψος των χρημάτων ή στην παρεχόμενη ποσότητα προκαλούν πολύ συχνά εντάσεις, ενώ δεν λείπουν και οι διαπληκτισμοί«Βαποράκια» εμφανίζονται το πρωί σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να προμηθεύσουν -έναντι αμοιβής- τη δόση σε εξαρτημένους ανθρώπους. Οι διαφωνίες στο ύψος των χρημάτων ή στην παρεχόμενη ποσότητα προκαλούν πολύ συχνά εντάσεις, ενώ δεν λείπουν και οι διαπληκτισμοί. Κι όλα αυτά πολύ κοντά σε σχολεία και κάτω ακριβώς από τα σπίτια πολιτών που παρά τις εικόνες ντροπής και τον φόβο δεν εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους, συνεχίζοντας τον αγώνα να παραμείνει «ζωντανή» η γειτονιά τους.

Όπως τόνισε άλλος κάτοικος περιοχής στο zougla.gr, η σκληρή αυτή πραγματικότητα δεν φαίνεται να κινητοποιεί την αστυνομία, παρά τις συνεχείς καταγγελίες. Αποτέλεσμα… η διακίνηση συνεχίζεται, εξαθλιωμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να πέφτουν θύματα της εξάρτησής τους και πολίτες παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν…

Τα ευρήματα της επιχείρησης «Χίμαιρα»...

Κατά τη διάρκεια αποδόμησης - εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 45 κατ’ οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 433 κιλά και 400 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • 6 κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,
 • 100 γραμμάρια ηρωίνης,
 • μία φυτεία κάνναβης με 1.300 δενδρύλλια,
 • δύο φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας με 300 δενδρύλλια και πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό,
 • μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,
 • το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ
 • μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και
 • 10 αυτοκίνητα, δύο μοτοσυκλέτες και ένα φορτηγό.


Εκτιμάται, ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:

 • 1 τόνο και 235 κιλά κάνναβη,
 • 1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνη,
 • μισό κιλό ηρωίνη,
 • μισό κιλό MDMA και
 • 8 κιλά κάνναβη, υδροπονικής καλλιέργειας.


Δήλωση του υποστράτηγου Χρ. Παπαζαφείρη:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε μια ξεχωριστή υπόθεση, που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με προεξάρχουσα Υπηρεσία την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Η παρουσίαση αφορά στην πλήρη αποδόμηση εγκληματικού δικτύου, το όποιο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικά του Κέντρου της Αθήνας ήταν οι κυριότεροι χώροι δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η σημερινή υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως για δυο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ο ιδιαίτερος τρόπος δόμησης, οργάνωσης και δραστηριοποίησης του εγκληματικού δικτύου. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο σχήμα, με κεντρικό σχεδιασμό και οργάνωση, δομημένο σε επτά διαφορετικά επίπεδα, που λειτουργούσαν αυτοτελώς ή συνδυαστικά και κάλυπταν όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριοποίησης στον τομέα των ναρκωτικών. Από την πρωτογενή παραγωγή, την εισαγωγή και την αποθήκευση μέχρι τη διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης καθώς και ηρωίνης και κοκαΐνης.

Το 1ο επίπεδο αφορούσε στην ηγεσία του δικτύου, το 2ο τα ηγετικά στελέχη και τους εντολείς, το 3ο την πρωτογενή παραγωγή, το 4ο τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της ελληνοαλβανικής μεθορίου, το 5ο τους Χώρους αποθήκευσης ναρκωτικών, το 6ο τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών και τους διακινητές (dealers) και το 7ο τις υποομάδες των διακινητών του Κέντρου των Αθηνών. Ο δεύτερος λόγος που καθιστά την υπόθεση αυτή ξεχωριστή, αφορά στο συστηματικό τρόπο που καταφέραμε να φτάσουμε στον «πυρήνα» του εγκληματικού αυτού δικτύου και να το αποδημήσουμε πλήρως.

Είναι γνωστό ότι οι αστυνομικές Αρχές και ιδίως οι Υπηρεσίες Ασφάλειας, στον διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών, είχαν εστιάσει στα κυκλώματα που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας και με συντονισμένες επιχειρήσεις είχαν σημειώσει αρκετές επιτυχίες στον τομέα αυτό. Από τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών είχε γίνει ορατό ότι λειτουργούσε κεντρικός πυρήνας, που διηύθυνε όλο τα επιμέρους στάδια διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Από τις αρχές του χρόνου, με βάση συντονισμένο σχέδιο, προχωρήσαμε βήμα - βήμα και καταφέραμε σταδιακά να διακριβώσουμε όλο το πλέγμα και τη σύνθεση του εγκληματικού αυτού δικτύου, να ταυτοποιήσουμε τα μέλη του και να καταλήξουμε σε συλλήψεις, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές.

Ο απολογισμός της υπόθεσης αυτής είναι ότι συνελήφθησαν 97 άτομα, εκ των οποίων τα 36 κατά τη διάρκεια της σταδιακής αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης και επιπλέον δυο ηγετικά μέλη, οι οποίοι είναι ήδη κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης από παλαιές υποθέσεις ναρκωτικών, καθώς και 59 άτομα κατά τη διάρκεια της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της 25 και 26/11/2016. Ο απολογισμός, όσον αφορά στο παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε το εγκληματικό δίκτυο, υπολογίζεται ότι ξεπερνά 19 εκατομμύρια ευρώ για το χρονικό διάστημα το οποίο ερευνήθηκε από την υπηρεσία μας.

Θέλω να συγχαρώ όλες τις Υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής και κυρίως την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών για τον υποδειγματικό τρόπο που χειρίστηκε την εξάρθρωση του δικτύου αυτού. Το μήνυμα το οποίο στέλνει η Ελληνική Αστυνομία είναι ότι θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε αυτούς που με σκοπό το κέρδος εμπορεύονται την εξάρτηση και τον θάνατο.Δήλωση του αστυνομικού υποδιευθυντή Θ. Χρονόπουλου
:

Όπως σας προανέφερε ο κ. διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη συνολικά από 146 μέλη, που δραστηριοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, στο κέντρο των Αθηνών.

Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά 97 άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα τα 59 άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα υπόλοιπα 38 μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και (2) ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα 46 άτομα τα οποία και αναζητούνται. Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένων που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

Πιο αναλυτικά, από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη ιεραρχικά σε 7 επίπεδα ως εξής:

 • Στο ανώτατο επίπεδο τοποθετείται υπήκοος Αλβανίας, ευρισκόμενος στην Αλβανία, ο οποίος και αποτελεί το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης,
 • τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, αποτελούν τα ηγετικά στελέχη - εντολείς της οργάνωσης,
 • επτά άτομα από τα οποία τρεις υπήκοοι Αλβανίας και τέσσερις Έλληνες δραστηριοποιούνταν στη πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια κάνναβης,
 • τρεις Έλληνες ήταν επιφορτισμένοι με τη διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών διά της ελληνοαλβανικής μεθορίου,
 • 20 άτομα από τα οποία 17 υπήκοοι Αλβανίας, ένας Έλληνας, ένας υπήκοος Βουλγαρίας και ένας υπήκοος Ρουμανίας είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών,
 • 10 άτομα από τα όποια έξι υπήκοοι Αλβανίας, τρεις Έλληνες και ένας υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές - (dealers) και
 • στο τελικό επίπεδο τοποθετείται το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.
Αναφορικά με το «δίκτυο» των υποομάδων διακίνησης των ναρκωτικών, διαπιστώθηκε η διασύνδεση μεταξύ τους, αφού κάποια μέλη μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν με εναλλασσόμενους ρόλους και σε άλλες ομάδες. Ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Συνολικά έγιναν 97 συλλήψεις, με το παράνομο οικονομικό όφελος του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ​Επίσης ταυτοποιήθηκαν 30 και πλέον άτομα, κυρίως αφρικανικής καταγωγής, που προέβαιναν στην πώληση των ναρκωτικών ουσιών και είχαν τον ρόλο των διακινητών (dealers) σε διάφορα σημεία του Κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα: Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικώς του Κέντρου των Αθηνών.

Επίσης, διαπιστώθηκε η εγκληματική δράση ενός εκ των συλληφθέντων, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος προμήθευε με ναρκωτικές ουσίες τους μικροδιακινητές και δρούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εγκληματικών ομάδων συμπατριωτών του, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στη Χώρα μας, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, την αποθήκευσή τους σε διάφορους χώρους στην Αττική, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή κάνναβης και κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

Οι συλληφθέντες -με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους- οδηγήθηκαν στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!