Το θεατρικό κοινό βράβευσε παραστάσεις που αγάπησε

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Με το «Κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν να αποσπά το πρώτο βραβείο καλύτερης παράστασης, και δέκα ακόμα παραστάσεις της σεζόν 2015 - 2016 να ξεχωρίζουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η 18η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού από το «αθηνόραμα».


Το αριστούργημα του Ίψεν

Το «Κουκλόσπιτο», το οποίο παίζεται και φέτος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», εκατόν σαράντα χρόνια, σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα - πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία - γίνεται στην εποχή μας ένα σύμβολο όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο.

«Το Κουκλόσπιτο»

Ακλόνητη πίστη στον «Θεό της σφαγής»

Έχει, άραγε, χαθεί «η τέχνη της ειρηνικής συνύπαρξης»; Είναι μάταιο να προσπαθούμε να ζήσουμε πολιτισμένα; Υπάρχει άλλος θεός στην δυτική κοινωνία σήμερα, εκτός από τον «Θεό της σφαγής»;

Ανατέμνοντας τον δυτικό άνθρωπο, η διεθνώς πολυβραβευμένη κοινωνική κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά, «Ο Θεός της σφαγής», που παίζεται και φέτος στο Θέατρο Αθηνών, έλαβε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να παίρνει το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο το 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου.

«Ο Θεός της σφαγής»

Το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος σπόρος», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό και πικρά κωμικό κείμενο απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης. Αιχμηρό, με πρόσωπα στο μεταίχμιο της ελληνικής παρακμής, το έργο λειτουργεί αλληγορικά, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τις νεοελληνικές παθογένειες αλλά και με έναν νέο, άγριο ρεαλισμό, χάρη στην υποδειγματική δουλειά της Ελένης Σκότη (3ο βραβείο σκηνοθεσίας). Ιδανικός πρωταγωνιστής, στον ρόλο ενός καντινιέρη που μπλέκει άσχημα, ο Τάκης Σπυριδάκης (1ο βραβείο ανδρικού ρόλου) συγκινεί βαθιά με τη μετα-δραματική του τραγικότητα, ακροβατώντας διαρκώς μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

Τάκης Σπυριδάκης 

«Victor/Victoria»

Τέσσερα βραβεία απέσπασε  το μιούζικαλ του Μπλέικ Έντουαρντς «Victor/Victoria», που σκηνοθέτησε ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, υπογράφοντας επίσης τα κοστούμια (1ο βραβείο ενδυματολογίας), πέρυσι στο θέατρο Pantheon. Η Εβελίνα Παπούλια, εξαιρετική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε το 2ο βραβείο γυναικείας ερμηνείας, ο Μανόλης Παντελιδάκης το 1ο βραβείο σκηνογραφίας και ο Γιώργος Τέλλος το 1ο βραβείο φωτισμού.

 

«Victor/Victoria»

 

 

Αναλυτικά τα βραβεία

Παράσταση

1o Βραβείο - «Το Κουκλόσπιτο»
2ο Βραβείο - «Ο Θεός της Σφαγής»
3ο Βραβείο - «Άγριος Σπόρος»

 

Σκηνοθεσία

1o Βραβείο - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - «Ο θεός της σφαγής»
2ο Βραβείο - Λεβάν Τσουλάτζε - «Έγκλημα και τιμωρία»
3ο Βραβείο - Ελένη Σκότη - «Άγριος σπόρος»

 

Ανδρικός ρόλος

1o Βραβείο - Τάκης Σπυριδάκης - «Άγριος Σπόρος»
2ο Βραβείο - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος - «Ο Θεός της Σφαγής»
3ο Βραβείο - Τάσος Ιορδανίδης - «Έγκλημα και Τιμωρία»

Γυναικείος ρόλος

1o Βραβείο - Αμαλία Μουτούση: «Το κουκλόσπιτο»
2ο Βραβείο - Εβελίνα Παπούλια - «Victor/Victoria»
3ο Βραβείο - Μαρία Καβογιάννη: «Θεέ μου, τι σου κάναμε;»

Σκηνογραφία

1o Βραβείο - Μανόλης Παντελιδάκης - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Σταύρος Λίτινας - «Έγκλημα και Τιμωρία»
3ο Βραβείο - Εύα Μανιδάκη - «Ριχάρδος Γ΄»

Ενδυματολογία

1o Βραβείο - Απόλλων Παπαθεοχάρης - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Άγγελος Μέντης - «Το κουκλόσπιτο»
3ο Βραβείο - Αναστασία Αρσένη - «Άννα Καρένινα»

Μουσική σύνθεση

1o Βραβείο - Δημοσθένης Γρίβας - «Ριχάρδος Γ΄»
2ο Βραβείο - Σταμάτης Κραουνάκης - «Τα Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού»
3ο Βραβείο - Nalyssa Green - «Ο Θάνατος του Εμποράκου»

Φωτισμός

1o Βραβείο - Γιώργος Τέλλος - «Victor/Victoria»
2ο Βραβείο - Λευτέρης Παυλόπουλος - «Ριχάρδος Γ΄»
3ο Βραβείο - Κατερίνα Μαραγκουδάκη - «Το Κουκλόσπιτο».

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!