Μέρκελ - Ομπάμα: «Σιγή ιχθύος» για το ελληνικό χρέος

Ειδήσεις για Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα ΜέρκελΤι κι αν ο απόηχος του διθυραμβικού λόγου του Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» άφησε καλές εντυπώσεις, η πραγματικότητα μετά και το χθεσινό τετ-α-τετ του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας δεν έβγαλε απολύτως τίποτα νέο για την Ελλάδα και δη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το περιστατικό έχει τραβηχτεί σε βίντεο από κάμερα 360 μοιρών, παρέχοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί κατά καιρούς: Πώς είναι άραγε να βρίσκεσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε τροχιά γύρω από τη Γη;
Πραγματικότητα έκανε ένας Κρητικός το όνειρο ζωής που είχε από παιδί η γιαγιά του.
Τα «πυρά» ολόκληρου του διαδικτύου έχει συγκεντρώσει ένα ανήθικο ζευγάρι, το οποίο δεν δίστασε να ικανοποιήσει τα ζωώδη ένστικτά του…
Λίγο το βλέμμα, λίγο το μαλλί και λίγο το «φόρεμα» μας έκανε να ζαλιστούμε!
Με ένα Doodle γεμάτο χρώματα τιμά η Google την σημερινή (20/11) Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού!
Δεν άφησε τίποτα στη φαντασία μας
Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι σε «τρώει» με τα μάτια του

Ως προς το ελληνικό ζήτημα, τηρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο «σιγή ασυρμάτου», αφού ο κ. Ομπάμα δεν έβγαλε... άχνα για ένα θέμα που, ούτως η άλλως η κ. Μέρκελ έχει υψώσει… τείχος (παρόμοιο με αυτό του Βερολίνου).

Επί της ουσίας, δικαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, που επέμενε από την πρώτη στιγμή ότι οι «θούριοι» του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για την Ελλάδα θα «σκόνταφταν» πάνω στην άτεγκτη και εξαιρετικά ανελαστική στάση της γερμανικής Καγκελαρίας.

Αντίθετα, εκεί που περίσσεψαν τα λόγια και τα σχόλια κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, Πέμπτη (17/11/2016) στο Βερολίνο, ήταν όταν Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελάριου τονίζοντας ότι υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του.

Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

«Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση στη συμμαχία μας. Ευχαριστώ το γερμανικό λαό για την αξιοθαύμαστη συνεργασία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυες με το λαό του Βερολίνου», ανέφερε αρχικά ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

«Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ», συνέχισε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας: «Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύουμε», αφού έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

«Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε», ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Άνγκελα για την προεδρία της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο κυρώσεων» επισήμανε ακόμα, ενώ για το Ισλαμικό Κράτος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής».

«Σχετικά με τη Συρία, είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Άνγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να συμπληρώσει: «Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τέλος ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Γερμανία για τουλάχιστον άλλη μία φορά: προορισμός του θα είναι το Μόναχο, για να ζήσει από κοντά τη «γιορτή της μπίρας», το Οκτόμπερφεστ.

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι ξανά στο Βερολίνο. Αυτή είναι η έκτη επίσκεψή μου στη Γερμανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», υποσχέθηκε ο Ομπάμα, καταλήγοντας: «Με κάποιον τρόπο εξακολουθεί να μου λείπει το Οκτόμπερφεστ και ίσως είναι κάτι που είναι προτιμότερο να κάνω ως πρώην πρόεδρος. Θα το διασκεδάσω περισσότερο».

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα.

«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά».

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

«Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο», ανέφερε ακόμα η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ», πριν κλείσει την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία».

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε, τέλος, να διαβεβαιώσει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.


Πηγή: www.newsbomb.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!