Τα «παράπονα» και το διπλό μήνυμα του Ματέο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι και η κυβέρνησή του αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους. Η Ιταλία διατύπωσε επίσημα «την επιφύλαξή της» σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέχρι το 2020.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άσκηση του δικαιώματος του βέτο, διότι η Ευρώπη δεν στηρίζει την Ιταλία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, η διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την ευρωπαϊκή εκ περιτροπής προεδρία για το όλο θέμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο. Δύσκολα, δηλαδή, θα φτάσουμε σε πραγματικό βέτο.

Ο Ρέντσι, όμως, στη φάση αυτή, θέλει να στείλει, με θεαματικό τρόπο, δύο μηνύματα. Πρώτον ότι όλες οι χώρες πρέπει να δεχτούν τους πρόσφυγες, χωρίς καμία εξαίρεση. Και δεύτερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλά στους πολίτες της χώρας του με ευθεία αναφορά στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου. Θέλει να πείσει τους ψηφοφόρους, δηλαδή, ότι η Ιταλία θα διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά της στην Ευρώπη.

Και στη λογική αυτή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θέλησε να αναφερθεί και πάλι στην ανάγκη αλλαγής οικονομικής πολιτικής. «Χάθηκαν υπερβολικά πολλές ευκαιρίες εξαιτίας της κουλτούρας της λιτότητας. Είναι πάρα πολύς ο καιρός που σπαταλήθηκε», δήλωσε χθες από τη Σικελία. Ο Ρέντσι θεωρεί ότι «πρόκειται για λογική αυτοκτονίας, η οποία μείωσε κατά το ήμισυ τις δημόσιες επενδύσεις, κόβοντας, μόνο στην Ιταλία, χρηματοδοτήσεις είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ο αρχηγός της ιταλικής Κεντροαριστεράς θεωρεί, τέλος, ότι η ανάπτυξη περνά και από την οδό των δημόσιων έργων και ζητά από την Ευρώπη να εργαστεί «για την προαγωγή της ανάπτυξης και όχι μόνον της λιτότητας» και «να προχωρήσει σε επένδυση στο μέλλον, και όχι μόνο στη γραφειοκρατία».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!