Οι αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης για την δυσοσμία στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος


Σύσκεψη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Πέτρος Σούλας και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κ Λαφαζανίδης Ευστάθιος, κ. Σωτηράκης Κων/νος, κ. Βασιλειάδης Ανέστης και κ. Παπαδόπουλος Θεοφάνης. Συμμετείχε επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί και η αδυναμία εντοπισμού της πηγής της έντονης δυσοσμίας, που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες και την ανησυχία για την Υγεία όλων των κατοίκων του δήμου μας.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν σε τέσσερα σημεία:
1. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε άμεσα να ενισχύσει τον υφιστάμενο σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, μέσω του «Πράσινου Ταμείου», για την αγορά νέων οργάνων μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων τους οποίους δεν μετρούν σήμερα τα υπάρχοντα όργανα.
2. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Χημείας του ΑΠΘ θα εκπονήσουν ερευνητικό πρόγραμμα για το είδος των χημικών ουσιών που προκαλούν την έντονη δυσοσμία, ώστε να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές των ρύπων. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 – 18 μήνες και θα γίνονται μετρήσεις σε 24ωρη βάση. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την αγορά εξοπλισμού όπως και την δαπάνη απασχόλησης του απαιτούμενου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
3. Ζητήθηκε από το Υπουργείο να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην περιοχή, όπως και να συνδράμει στους ελέγχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
4. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος θα επισκεφτεί την περιοχή στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να αποκτήσει προσωπική άποψη του προβλήματος.
5. Στο τέλος ετέθη και το μεγάλο πρόβλημα της συνθήκης SEVESO και της εξ αυτής επιπτώσεις όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς κατά την επίσκεψη του υπουργού στο δήμο μας στις αρχές του Δεκεμβρίου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!